Novosti

Politika

Odvjetnica Novosti zatražila izuzeće sutkinje u sporu zbog teksta 'Dva svinjčeta'

Odvjetnica Lina Budak zatražila je izuzeće sutkinje Ane Štimac koja joj je zabranila postavljanje niza pitanja na glavnoj raspravi na kojoj su svjedočili Robert Pauletić i Ivo Bonković tražeći odštetu od SNV-a zbog kolumne Viktora Ivančića

G4csyggj1co0vb6jj6qqn0p2960

Robert Pauletić (foto Luka Klun/PIXSELL)

U sporu koji su Robert Pauletić, Joško Dadić i Ivo Bonković pokrenuli protiv Srpskog narodnog vijeća pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu zbog kolumne Viktora Ivančića ‘Dva svinjčeta‘, objavljene u Novostima, zastupnica SNV-a Lina Budak u srijedu je na glavnoj raspravi zatražila izuzeće sutkinje Ane Štimac zbog sumnje u nepristranost u vođenju procesa. Lina Budak se odlučila na taj korak s obzirom da joj je sutkinja na raspravi zabranila niz pitanja na saslušanju Bonkovića i Pauletića koja su, kako je kazala, izuzetno bitna za utvrđivanje osnovanosti tužbenih zahtjeva, posebno zbog visokih odšteta koje bi eventualnom osudom ugrozili opstanak SNV-a, kao izdavača Novosti.

– S druge strane, sud dozvoljava tužiteljima da vrlo potanko elaboriraju o objavama raznih osoba koje nisu stranke u postupku i tiču se drugih procesa i to ne građanskih, nego kaznenih i vode se pred drugim sudovima – rekla je Lina Budak, dodavši da se zbog svega toga može očekivati da sud već sada u postupku ima stav vezan za ishod suđenja, posebno zbog stalnog prekidanja zastupnice obrane u postavljanju pitanja tužiteljima, te joj se čak prijeti udaljavanjem iz sudnice, dok na slične postupke druge strane ostaje pasivan i ne izriče sankcije.

Također je upozorila da je dobila e-mail iz sudske referade u kojoj se obavještava da se odgađa ročište u istovrsnom sporu tužiteljice Željke Markić i tuženika Borisa Dežulovića, koje se trebalo održati 15. studenog ove godine. Lina Budak objašnjava da je zatražila objašnjenje odgode pa su joj u referadi iste sutkinje, Ane Štimac, koja vodi i ovaj proces, objasnili da ona ‘više ne radi postupke temeljem Zakona o medijima‘.

- Takvo biranje predmeta na kojem će pojedini sudac raditi dovodi u pitanje povjerenje tuženika u rad ovog raspravnog suda pa zbog toga tražim izuzeće raspravne sutkinje iz rada na ovom predmetu – rekla je Lina Budak.

Odvjetnik tužitelja Mato Krmek njen zahtjev nazvao je ‘malicioznim‘ ustvrdivši da se zasniva na ‘obmanama, lažima i neistinitim činjenicama‘. O zahtjevu tuženika odlučit će predsjednica suda Jadranka Liović Merkaš.

Podsjetimo, Ivančić se u svojoj kolumni referirao na intervju koji je tadašnji zamjenik ministra turizma Pauletić dao novinaru Slobodne Dalmacije Dadiću koji je svojevremeno radio u ST-u s njim u vrijeme dok je Pauletić bio glavni urednik tog tjednika koji je objavio tekst o navodnom atentatu na Branimira Glavaša u Osijeku 1991. godine. Pauletić je u ST-u potpisao tekst u kojem je ubojstvo Čedomira Vučkovića, za što se Glavašu sudi, lažno prikazano kao ubojstvo atentatora, dok se zapravo radilo o civilu koji je uhapšen i izrešetan dok je pokušavao pobjeći od terora kojem je bio izložen dok su mu ulijevali akumulatorsku kiselinu u usta.

Prije prekida rasprave Robert Pauletić je na saslušanju kazao da je Općinski kazneni sud u Splitu nepravomoćno osudio Ivančića zbog ovog teksta te da su Novosti objavile njegovu obranu pod naslovom ‘Svinjac na suđenju‘ – a prenio portal Index.hr - u kojem je Ivančić, kako tvrdi Pauletić, ponovo nazvao njega i Dadića zločincima i pripadnicima streljačkog voda kao i da se s prezirom odnosi prema sudu, tako da je pokrenuo još jedan spor protiv Novosti. Prema Pauletiću, to je dokaz da su tvrdnje kako se radi o satiri ‘lakoprovidna farsa usmjerena isključivo na izbjegavanje odgovornosti za naknadu štete‘. Rekao je dalje da zbog Ivančićevog teksta godinama ima ‘ogromnih problema‘.

- Očekujem od suda da me zaštiti od zloćudnog medija koji ne priznaje odluke suda i vodi sve goru hajku protiv mene. Smatram da moraju odgovarati, jer gore uvrede nije bilo u hrvatskom medijskom prostoru – kazao je Pauletić kojeg je, nakon reagiranja Line Budak, sud upozorio da Novosti ne naziva ‘srpskim Novostima‘, s obzirom da je takvo oslovljavanje – rekla je Lina Budak – maliciozno i diskriminatorno.

Lina Budak željela je Pauletiću postaviti pitanje o njegovim objavama na Facebooku iz razdoblja dok je bio zamjenik ministra, a u kojima je uvredljivo pisao o japanskim i srpskim turistima na što je reagirala šira javnost pa se branio da se radi o šali i satiri, dok bi s druge strane zabranio Ivančiću pravo da objavljuje satirične i duhovite tekstove, na što je odvjetnik tužitelja prigovorio, tvrdeći da je pitanje irelevantno, a sutkinja donijela rješenje da se medijski tekstovi u kojima su se prenijeli Pauletićevi statusi u ovom sporu neće uzeti u obzir, što je bio jedan od povoda da Lina Budak zatraži izuzeće Ane Štimac.

Prije njega saslušan je i Bonković, koji je u vrijeme objave intervjua Dadića s Pauletićem bio glavni urednik Slobodne Dalmacije. Sud je na ovom saslušanju devet puta zabranio pitanja Lini Budak i jednom donio rješenje upozoravajući je da ometa rad suda i da će u slučaju ponovnog postupanja biti udaljena iz sudnice. Bonković je kazao da je zbog Ivančićevog teksta doživio niz neugodnosti, najprije na uredničkom kolegiju, potom u redakciji, a kasnije i na brojnim susretima na koja je odlazio kao tadašnji glavni urednik Slobodne Dalmacije pa da su mu čak i djeca koja idu u srednju školu imala neugodnosti, ali da su se ‘znala snaći u takvim situacijama‘. Nije odgovorio na pitanje Line Budak da konkretno kaže imena ljudi s kojima je razgovarao o tekstu i kojima je morao objašnjavati zašto je u tekstu nazvan ‘svinjčetom‘, kazavši da se radi o ‘brojnim kolegama iz uredničkog kolegija‘ čijih imena se ne sjeća jer se urednici stalno mijenjaju.

- Pokušajte samo zamisliti kako mi je bilo da kao glavni urednik Slobodne Dalmacije, koja je jedan od četiri simbola Splita, moram drugima objašnjavati zašto sam nazvan svinjčetom – kazao je Bonković.

Rekao je i da Split ima dugu tradiciju satiričnih novina poput Pometa i Berekina, tako da Splićani jako dobro mogu prepoznati satiru, ali da ovaj tekst nitko nije prepoznao kao satiričan – istaknuo je, na što je Lina Budak tražila pojašnjenje o kojim stručnjacima koji prepoznavaju satiru se konkretno radi, ali nije dobila odgovor.

Također je pitala da li je u skladu s novinarskom etikom da intervju s Pauletićem radi Dadić, koji je bio novinar tjednika ST u isto vrijeme dok je Pauletić bio glavni urednik tog tjednika, Bonković je kazao da je Split mali grad i da se svi međusobno poznaju kao i da je intervju s tadašnjim zamjenikom ministra povjeren Dadiću kao iskusnom unutarnjopolitičkom novinaru.

Pitanje je li mu poznato da je Pauletić objavio status na Facebooku: ‘Banzai! U Splitu sve vrvi od Japanaca. Ova Japanka koju sam danas snimio ispred Svetog Duje valjda misli da smo svi bolesni od gube – stavila je nešto ka plinsku masku! Ajde jebi mater japansku! Kako je pisalo na onom grafitu: Japanci, mrš nazad u Kinu‘, kao i da je napisao da je uznemiren zbog srpskih turista napustio hotel pa te objave nazvao šalom i satirom - sud je zabranio proglasivši ga irelevantnim.

Na pitanje zašto traži odštetu od čak 50.000 kuna i koji je cilj njegove tužbe, rekao je da želi da sud utvrdi odgovornost tuženika zbog nezapamćene uvrede.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više