>

novosti logo

Očekivano i iznenađujuće

Sasvim očekivano, pobjednik izbora u Srbiji je Vučićev SNS. Najveća izborna iznenađenja su ulazak pet oporbenih stranaka u parlament, uspjeh pokreta Dosta je bilo i loš rezultat Lige socijaldemokrata u Vojvodini

Sasvim očekivano, Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića pobjednik je izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, također očekivano, Demokratska stranka Bojana Pajtića izgubila je nakon 16 godina vlast u Vojvodini. Sasvim neočekivano, u parlament je ušlo čak pet oporbenih stranaka (i nekoliko manjinskih lista).

Tako će u budućem parlamentu SNS imati 131 mandat (27 manje nego nakon prošlih, također izvanrednih parlamentarnih izbora 2014. godine), s tim da će od toga morati namiriti svoje koalicijske partnere, umirovljenike, stranku Rasima Ljajića i ostale. Koalicija oko Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića imat će 29 mandata, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja 22, Demokratska stranka 16, jednako kao i pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, koji je apsolutno iznenađenje ovih izbora, dok će Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, koja je u koaliciji s Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Liberalno-demokratskom partijom Čedomira Jovanovića, imati 13 zastupnika, jednako kao i koalicija Demokratske stranke Srbije Sande Rašković Ivić i Pokreta Dveri Boška Obradovića.

Tu su i manjine: Savez vojvođanskih Mađara imat će četiri mandata, što je dva manje nego do sada, Stranka demokratska akcije Sandžaka dva (u prethodnom sazivu su imali tri), Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muamera Zukorlića također dva, dok će Partija za demokratsko djelovanje i Zelena stranka imati po jednog zastupnika.

Vučić je rezultate ocijenio ‘povijesnima’, iznoseći da je ‘unatoč teškim reformama’ njegova koalicija dobila sto tisuća glasova više nego na prošlim izborima, no zanemarujući da mu slijedi manje mandata i da opozicija u većem broju ulazi u parlament

Slično je i u Vojvodini: i tamo je SNS najjači, slijede socijalisti s oko devet posto, radikali i demokrati s nešto iznad sedam posto, Savez vojvođanskih Mađara s nešto manje od sedam, Čankov LSV ima oko 6,7 posto, Pokret Dosta je bilo oko pet posto, dok je koalicija Tadića i Jovanovića (Čankova Liga je u Vojvodini na izbore išla samostalno), kako su stvari stajale u utorak poslijepodne, ostala ispod izbornog praga.

Rezultati lokalnih izbora još se obrađuju, ali je sigurno da će na 20 izbornih mjesta biti ponovljeni u Nišu, zbog većeg broja izbornih listića u kutijama od broja birača, a pitanje je i što će biti s izbornim mjestom na kojem je glasao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji se prvi pojavio na biralištu, a kamere su zabilježile da izborne kutije nisu bile zapečaćene, niti je u njih bio ubačen kontrolni listić. Ono što je već sad jasno to je da naprednjaci ponovno nisu uspjeli osvojiti beogradske općine Stari grad i Vračar, u kojima dosad nitko osim demokrata nije bio vlast, i to bez obzira na navodne manipulacije prijavama birača koji nikad u tim općinama nisu živjeli.

No apsolutni hit ovih izbora dogodio se u Mladenovcu, jednoj od općina u širem prstenu Beograda. Tamo je građanski pokret Beli – Samo jako na lokalnim izborima osvojio drugo mjesto sa 20 posto glasova (naprednjaci 46). Ništa neobično, osim što je lider pokreta izmišljeni lik pod imenom Ljubiša Preletačević Beli; parodiju je smislio Stevan Vlajić, čija je desna ruka u kampanji bio Nebojša Prilepak, u stvarnosti Luka Maksimović, nosilac liste Samo jako.

- Ljubiša i Prilepak i dalje će biti ono što su bili pre izbora. Bahati, podmitljivi i neobrazovani partijski preletači. Na taj način, mi ćemo biti svojevrsno ogledalo pravim političarima i ismevati ih jer ne rade ništa - kaže Maksimović.

- Ljubiša Preletačević Beli ima celu svitu, to je na neki način treš-drama. Svaki novi dan je predstavljao novo opipavanje pulsa lokalnog javnog mnjenja. Na kraju se ispostavilo da smo pogodili žicu – ovo je svakako bio najefikasniji način da se dopre do ljudi i objasni šta mi zapravo želimo - rekao je Vlajić, dodajući da će satiričnu borbu nastaviti i u skupštinskim klupama, jer upravo takva priča budi uspavane, rezignirane i razočarane, dok će oni biti ‘živi spomenici pečenjarske politike i ogledalo vlastima’.

Osim prelaska izbornog praga čak pet oporbenih stranaka na republičkoj razini (čemu se jako čudi premijer Vučić nakon izbora), iznenađenje je i loš rezultat Čankove Lige socijaldemokrata u Vojvodini, u kojoj je tradicionalno imao dobre rezultate. Bit će da ga je među njegovim inače vrlo tvrdim biračima koštao savez s Tadićem i prilično kompromitiranim Jovanovićem. Podsjetimo, Tadić je uoči prošlih parlamentarnih izbora napustio Demokratsku stranku i formirao novu s dijelom prebjega, a Jovanović, koji je nakon atentata na Zorana Đinđića demoniziran u dijelu medija i političara, otisnuo se u međuvremenu u sumnjive poslovne poduhvate, iritirajući javnost svojim luksuznim životom, ali i pričama o tome da se želi približiti Vučiću i da bi upravo on i Tadić mogli biti u budućoj vladi Srbije.

Iznenađenje je bio i pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, koji je jedno (kratko) vrijeme bio u Vučićevoj vladi, da bi dao ostavku, tvrdeći da je upravo Vučić brana reformama financijskog sektora, usprkos tome što je najglasniji u veličanju sebe kao velikog reformatora. Radulović je na izbore izašao i 2014., kad je dobio nešto više od dva posto glasova, koji su se zajedno s glasovima drugih stranaka koje su ostale ispod crte (radikali, LDP, DSS i drugi) rasporedili izbornim pobjednicima, najviše naprednjacima. Čini se da se očekivalo da će i ovoga puta biti tako, čak su procjene rezultata CeSida (sličan Gongu u Hrvatskoj) do duboko u noć govorile da je Radulović na 2,5 posto, iako su drugi (građani okupljeni u nevladinoj organizaciji Crta, ali i profesionalni IPSOS strateški marketing) ranije već procijenili da pokret Dosta je bilo prelazi izborni prag od pet posto.

U svakom slučaju, jedino pravo veselje se u nedjelju navečer, nakon zatvaranja birališta, moglo vidjeti u Radulovićevom štabu, od svirke (latio se gitare i klavijatura) do burnog pozdravljanja i vriske povodom rezultata.

Sam Vučić je rezultate ocijenio ‘povijesnima’, iznoseći da je ‘unatoč teškim reformama’ njegova stranka i koalicija dobila sto tisuća glasova više nego na prošlim izborima, zanemarujući pritom da mu slijedi manje mandata i da opozicija – ma koliko bila slabašna – ipak u većem broju ulazi u parlament. Novu vladu, najavio je, može se očekivati krajem svibnja.

1/1