Novosti

Kronika

Ojкaлицa у Kaнaди

Сaбoр Српскoг културнoг друштвa ‘Сaвa Mркaљ’ у кaнaдскoм Виндзoру: Mузички прoгрaм je биo пoсвeћeн кoрдунaшкoj ojкaчи кoja je у Рeпублици Србиjи рeгистрирaнa кao нeмaтeриjaлнa културнa бaштинa

Abdqwmgakzowo1byhzkdbp9f7eo

Srpsko kulturno društvo ‘Sava Mrkalj’ u kanadskom gradu Vindzoru, osnovano 2017., predstavilo se krajem aprila srpskoj zajednici tog dijela Kanade i američkog Detroita. Na prvom Saboru govorilo se najviše o ličnosti iz naziva Društva - Savi Mrkalju (1783 - 1833.), čija se 235. godišnjica rođenja i 185. godišnjica smrti obilježava ove godine. Uz besjedu o značaju Mrkaljevog rada recitirani su Mrkaljevi stihovi, a njegovu najpoznatiju pjesmu ‘More zala ov’je svet’ za ovu priliku je na engleski jezik preveo Mihajlo Petrović.

Književnica iz Toronta Gordana Petković Laković je u svojstvu sekretarke Srpske Nacionalne Akademije te kao članica i aktivistkinja srpsko-kanadskog udruženja pisaca ‘Desanka Maksimović’ predstavila gosta iz Beograda, pisca Labuda Dragića koji je govorio o Kordunu i Savi Mrkalju. Zabavni kutak za djecu bio je takođe u znaku ćirilice, srpskog jezika i običaja.

U učionici škole ‘Nikola Tesla’ koja djeluje pri parohiji ‘Sveta Petka‘ ovdje u Vindzoru Milica Stefanovski je promovirala dječju knjižicu za crtanje koja je bila posvećena Kordunu, Savi Mrkalju i Svetoj Petki. Djeca su bojala stranice ove knjižice, dok im je Milica pričala o Kordunu i Mrkalju - rekao je domaćin kordunaškog Sabora u Vindzoru Pero Kovačević. Saboru su prisustvovali vindzorski svešetnici Milan Jovanović, Miroljub Todorović i Jovica Ćetković koji je poželio novoosnovanom Društvu što više sličnih okupljanja u kojima se njeguju uspomene na Kordun i njegove znamenite ličnosti. Muzički program je bio posvećen kordunaškoj ojkači koja je u Republici Srbiji registrirana kao nematerijalna kulturna baština, a te večeri mogla se čuti u izvođenju etno grupe ‘Ćemer’ iz Toronta koja njeguje običaje sa Korduna. Članice Srpskog društva Kordun iz Toronta prikazale su običaje prela.

Sav prihod sa Sabora bit će upućen u humanitarne svrhe, za obnovu spomenika ustaškog terora u selu Perna na Kordunu i kupovinu tri izrezbarena drvena stalka za ikone za Svetu Petku u Vindzoru (Lejkšor), za obnovu crkve ’Sveta Trojica’ u Maloj Popini u Lici te za KUD Ćirilo i Metodije iz Busija kod Beograda.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više