Novosti

Društvo

Okrenuo Novi list

Novi urednik NL-a Anto Ravlić u svom prvom obraćanju čitateljima propagira poduzetništvo i konstatira da je ‘Drugi svjetski rat odavno završio i da nema više totalitarnih režima, kao ni fašizma, nacizma i komunizma’

7fc1r3hcu8yndoz94etmpj2tygb

Uskoro nova sezona 'Novina' – Novi list (foto PIXSELL)

U riječkom dnevniku Novi list (NL) vlada pojačani radni tempo u kojem se glavni urednici prebrzo troše pa je početkom tjedna na dužnost stupio već četvrti u nizu u posljednje tri godine. Nakon Nenada Hlače i Roberta Franka smijenjen je i Edi Prodan, a novi v.d. glavnog urednika je Anto Ravlić, zaposlenik tog lista četvrt stoljeća, dopisnik iz Crikvenice i bivši urednik mjesečnog podliska o prometnoj kulturi ‘Žmigavac’. U jeku njegova preuzimanja uredničke dužnosti pronio se glas o mogućem gašenju zagrebačkog dopisništva tog lista, što je on demantirao u nastupnom tekstu ovog ponedjeljka, nazvavši opozicionare ‘samopredstavljenim borcima za radnička prava’ koji ‘ne prezaju od plasiranja laži’, ‘jadnima te izmanipuliranima’.

Oprez u vezi nove uređivačke politike rodio se na osnovu Ravlićevog intervjua s menadžerom Marka Perkovića Thompsona uoči njegova nastupa u Kostreni, u kojem je svojim pitanjima branio pjevačev lik i djelo. Iz takvog pristupa mnogi su iščitali Ravlićevu sklonost desnim političkim stavovima pa se sada u novinarskim kuloarima može čuti bojazan da će NL u budućnosti ideološki još više skrenuti udesno. Potvrda za nju mogla se naći u prvom obraćanju novog v.d. glavnog urednika čitateljima, u dijelu teksta ‘Riječ glavnog urednika’ u kojem Ravlić propagira poduzetništvo i konstatira da je ‘Drugi svjetski rat odavno završio i da nema više totalitarnih režima, kao ni fašizma, nacizma i komunizma’.

To su već narednog dana pobili njegovi mladi sugrađani, maturanti koji su defilirali riječkim Korzom, pjevali ‘Čavoglave’ i uzvikivali ‘Za dom spremni’ i ‘Ubij, ubij Ciganina’. Uz uzvike ‘Ajmo, ajmo ustaše’, natpisima ZDS oštećen je antifašistički spomenik u središtu Rijeke.

Iz Primorsko-goranskog saveza Prodanovu smjenu nazvali su ‘obračunom sa slobodarskom tradicijom redakcije NL-a’. Očekuje se da će reagirati i Redakcijsko vijeće NL-a jer je novi urednik imenovan bez konzultacija s redakcijom. Uprava je po Statutu dužna objasniti zbog čega je prije isteka mandata smijenjen Edi Prodan, koji je bio imenovan na četiri godine, uz većinsko povjerenje redakcije.

U novinarskim krugovima postoji bojazan da je nečiji interes da Novi list po svaku cijenu postanu desno orijentirane novine. Većinski vlasnik je JOJ Media House iz Bratislave, kompanija bliska češko-slovačkom investicijskom fondu J&T u vlasništvu Patrika Tkača i Ivana Jakoboviča koji upravljaju imovinom od gotovo deset milijardi eura. Oni su preuzeli Novi list u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više