>

novosti logo

Okrnjena koalicija

Niz neriješenih problema, od posustale elektrifikacije srpskih naselja, preko antisrpskih politika i incidenata, do proustaškog revizionizma i ignorantskog odnosa vlasti prema novinarskim zahtjevima, izazvao je nezadovoljstvo SDSS-a radom vladajuće koalicije

Poput vrča koji ide na vodu dok se ne razbije, tako se pomalo razbilo i strpljenje koje su Milorad Pupovac i SDSS imali u koaliciji s HDZ-om Andreja Plenkovića. U koaliciju se ušlo s velikim očekivanjima, potpisani su razni sporazumi i operativni planovi kojima se život srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj trebao poboljšati, odnosno, u infrastrukturnom smislu, dovesti u ravan sa životima ostalih hrvatskih građana. Koalicija je trebala rasteretiti i međunacionalne odnose te otupiti oštricu prema Srbima u Hrvatskoj, međutim, dogodilo se suprotno. Dogodila se otvorena provokacija sa spomen-pločom s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, dogodila se antisrpska kampanja u Vukovaru, koju provodi HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava s dijelom veteranskih udruga, dogodilo se previše izljeva mržnje po ulicama i medijima, uključujući i napad na sportaše iz Srbije, pri čemu je reakcija vlasti često bila mlaka ili nikakva, a ponekad je podrška takvim procesima dolazila upravo iz vladajućih krugova. Na kraju je vrč napuknuo do te mjere da je Pupovac u intervjuu N1 televiziji nedavno izjavio da je ‘stao na crtu, ali je ne namjerava prijeći’.

Umjesto da širi granice slobode, hrvatski javni prostor se guši u mržnji, komentirao je Pupovac kaštelanski karneval na kojem je spaljen krnje s njegovim likom

Uslijedila je ovog ponedjeljka sjednica predsjedništva SDSS-a na kojoj je ipak odlučeno da se, za sada, iz koalicije ne izlazi. ‘Konstatirali smo da smo došli do krajnje granice do koje možemo ići kao stranka, da smo došli do crte koju ne možemo prijeći u svrhu obrane temeljnih demokratskih vrijednosti, vladavine prava, slobode medija, međunarodnih obveza Republike Hrvatske, prava srpske nacionalne manjine i svega onoga što je s Vladom dogovoreno, potpisano i usvojeno u operativnim programima koji se tiču srpske nacionalne manjine’, kazao je nakon sjednice saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević. Na novinarsko pitanje zašto nakon svega ostaje u koaliciji Pupovac je kazao da u tom trenutku nema odgovor. ‘Ne mogu braniti svoju poziciju, previše se toga nakupilo. Od toga da imamo orkestriranu kampanju za ratne zločine, koju vodi gradonačelnik jednoga grada koji stradanje ljudi koristi da bi nedužne ljude trpao u zatvor. Policija to prihvaća, sud to prihvaća, Državno odvjetništvo to prihvaća, a nitko se ne pita kako možete dovesti nedužnog čovjeka, a ne pitati tko će odgovarati za ubojstvo njegovog oca koji je ubijen u egzekuciji na Dunavu. Tko ima obraza? Ministar unutarnjih poslova? Državni odvjetnik? Sudac? Tko ima obraza tvrditi da ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, koji je prakticirao HSP kada je formirao paravojsku koja je tada ratovala s Tuđmanom, nije ustaški pozdrav i da to nije ista tradicija? Oni su se pozdravljali i zastupali iste političke ideje, isti politički program i deklarirali se tako’, kazao je Pupovac.

Komentirao je i mali provincijski festival šovinizma u Kaštelima, gdje je pod krinkom karnevala spaljen krnje u srpskoj narodnoj nošnji s njegovima likom. Pupovac je prikazan kako upravlja marionetom u liku premijera Andreja Plenkovića, čime se željela podgrijati izvorno fašistička teza o manjinama koje tlače većinu. ‘Nitko ne smije apriori osuđivati maškare i tradiciju. Međutim, kad je riječ o toj tradiciji, ona se u pravilu ne usmjerava na slabije, na manjine i različite, na ljude drugačijih političkih uvjerenja. Usmjerava se na one koji imaju moć, na biskupe, na političare, na strane namjesnike kakve smo imali kroz povijest, a sjedati na rudo onih koji šire mržnju prema manjinama, prema ljudima drugačije vjerske pripadnosti, e to nije karneval. Spojiti simuliranje ponovnog bacanja vaterpolista Zvezde u more i uživati u tome, pa spaljivati lutku s mojim likom, to je jasna poruka mržnje. Umjesto da širi granice slobode, hrvatski javni prostor se guši u mržnji. Nije kriva gomila i masa, krivi su oni koji mijese svijest mase, kriva je vlast. Ne samo politička, nego i crkvena i medijska. Ne usmjeravamo se mi slučajno prema HRT-u kao vlasti, jer on to jest. Kada to ne razumije, dopuštajući ljudima da relativiziraju ustaške zločine i negiraju Jasenovac, a da se ne komentira pojavljivanje skandaloznih poruka na utakmicama i koncertima, onda HRT radi na tome da se formira svijest kakva se formira u onakvoj karnevalskoj praksi’, kazao je Pupovac.

Premijer Plenković u utorak je izjavio da je sam pozvao manjine da se priključe koaliciji s HDZ-om i da želi da se pripadnici manjina u Hrvatskoj osjećaju dobro. Dodao je da želi da Srbi u Hrvatskoj žive na civilizacijskom nivou godine u kojoj živimo, da imaju i struju, i vodu, i infrastrukturu, kao i ostali građani. No činjenica je da je iznos predviđen za elektrifikaciju naselja u kojima žive Srbi nedavno prepolovljen, tako da do kraja Plenkovićevog mandata mnoga srpska kućanstva neće živjeti na nivou o kojem govori. SDSS-ovo strpljenje do ruba su doveli histerija koja se stvara oko srpskih ratnih zločina, a u kojoj se godinama ne čuje ništa o zločinima nad Srbima, problemi oko manjinskih škola, usporavanje realizacije operativnih planova za područja na kojima žive Srbi, neriješeni problemi sa stambenim zbrinjavanjem u kojem su privilegirani branitelji, nijemo promatranje proustaškog revizionizma, ignoriranje velikih novinarskih protesta i harange koja se hiljadama tužbi provodi protiv slobodnog novinarstva.

SDSS nije u utorak išao na koalicijski sastanak, umjesto čega se Pupovac sastao s čelnim ljudima HNS-a te zastupnicima talijanske i romske manjine Furiom Radinom i Veljkom Kajtazijem, s kojima čine nezanemarivi blok od 11 zastupnika. Pupovca je zbog toga prozvao šef HSLS-a Darinko Kosor, no u srijedu je Plenković javno poručio da će se sastati s Pupovcem i drugim zastupnicima SDSS-a. Nesumnjivo je da će Pupovac na taj sastanak doći s punom torbom neriješenih problema i pitanja, a na Plenkoviću je da ocijeni je li mu važnija koalicija s manjinama koju podržavaju i međunarodni krugovi ili zadovoljavanje ekstremista u svojim redovima.

1/1