>

novosti logo

Piše Novosti

Okrugli stol: Novinarstvo pred sudom

U svojim naporima da ukaže na problem prekomjernog tuženja novinara, HND je proveo anketu čiji će rezultati biti predstavljeni u srijedu. Na okruglom stolu sudjelovat će i tajnik Europske federacije novinara

Okrugli stol ‘Novinarstvo pred sudom’ u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) održat će se u srijedu 6. veljače s početkom u 11 sati u prostorijama te strukovne udruge (Perkovčeva 2, Zagreb).

Okrugli stol će se bavit problemom golemog broja građanskih i kaznenih postupaka koji se pokreću ili vode protiv novinara i medija te zloupotrebom prava na zaštitu časti i ugleda. Organizatori posebno najavljuju predstavljanje rezultata ankete koju su proveli na temu predmeta protiv novinara i medija, a pet osuđenih novinara izložit će svoje slučajeve.

Okrugli stol moderirat će Domagoj Novokmet, a uvodna izlaganja održat će Robert Mihaljević, glavni urednik Podravskog lista, Davorka Blažević, glavna urednica Trisa, Suzana Bandić, novinarka Zadarskog lista, Domagoj Zovak, urednik News Bara i Vladimir Matijanić, novinar Slobodne Dalmacije.

U drugom djelu sudjelovat će brojni novinari i urednici, među kojima i Nikola Bajto, glavni urednik Novosti, nekoliko sudaca i odvjetnika te Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ).

Na okrugli stol pozvana je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Podsjetimo, za njenog mandata još nije donesen nijedan zakon vezan uz regulaciju pravnog okvira medija niti je raspisan dugo najavljivani natječaj Mediji zajednice.

1/1