Novosti

Kronika

Oкупљaлиштe зajeдницe

Српскa бaрaњскa кућa jeдaн je oд тридeсeтaк oбjeкaтa кoje je Српскo нaрoднo вeћe купилo зa зajeдницу

Large srpska baranjska ku%c4%87a

Kuća u Ulici Vladana Desnice u Belom Manastiru

U ime Srpskog narodnog veća (SNV), potpredsednica Dragana Jeckov posetila je Beli Manastir gde se sastala s predstavnicima srpske zajednice. Na inicijalnom sastanku u Srpskom parohijskom domu, Jeckov je i službeno obavestila prisutne da je SNV kupio kolokvijalno nazvanu, Srpsku baranjsku kuću, u neposrednoj blizini hrama Sv. Arhangela Mihaila. Kuću koja je do nedavno bila u vlasništvu Centra za kulturu i obučavanje saveza mađarskih udruženja, SNV je platio 100.000 eura.

- Zajedno smo obišli prostor kako bi dobili uvid u stanje kuće i da dogovorimo neke daljnje korake, rekla je Jeckov. Srpska baranjska kuća svojevremeno je bila u vlasništvu Obrada Maksimovića i nalazi se u Ulici Vladana Desnice. Radi se o tradicionalnoj kući s tremom, "na lakat", karakterističnoj za to podneblje. Stari deo s tremom pretvoren je u muzejski prostor u kome su donedavno bili postavljeni eksponati tradicionalne mađarske kulture. U tavanskom prostoru napravljen je galerijski prostor, gde se može postaviti poprilično bogata postavka. Od lakta, tačnije nekadašnje štale, napravljena je učionica u kojoj je provođena nastava Pučkog učilišta.

U međuprostoru, između učionice i starog dela kuće, su kancelarije na dve etaže u kojoj je bila redakcija mađarskog novinskog lista, a na spratu iznad učionice je konferencijska sala za 25 osoba. Iza kuće je ogromna bašta od 3.500 m2. Prema viđenom kuća je u poprilično dobrom stanju, većim je delom adaptirana, i u ovom trenutku nema potrebe za većim ulaganjima. Srpska baranjska kuća u Belom Manastiru jedan je od tridesetak objekata u Hrvatskoj, među kojima su kuće i domovi, koje je SNV kupio u sredinama u kojima živi značajan broj pripadnika srpske zajednice za njihove potrebe.

Neki od tih objekata su potpuno obnovljeni, a neki samo kupljeni bez potrebe za obnovom. Na kraćem informativnom sastanku, a na predlog Radomira Čvarkovića, zamenika župana Osječko-baranjske županije, prihvaćeno je da u administrativnom delu brigu oko kuće preuzme VSNM, a na sledećem sastanku biće govora o tome koje će sve institucije i udruženja te na koji način participirati.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više