Novosti

Kronika

Oкупљaњe избjeглих Kaлничaнa и Билoгoрaцa

Удружeњe сaдa нeфoрмaлнo дjeлуje кao Фaцeбooк групa кoja oкупљa 70 члaнoвa, a трeбaлo би oкупљaти свe кaлничкo-билoгoрскe Србe у Србиjи, њихoвe пoтoмкe и приjaтeљe

V6vvqm9hq8xibsiod7so3877muh

Kalničko-bilogorski Srbi koju su prije ili tokom rata devedesetih odselili u Srbiju, ipak nisu zaboravili na svoj zavičaj i korijene. Želeći sačuvati posebnost kulturne, historijske i nacionalne baštine krajeva iz kojih potiču, namjeravaju osnovati i registrirati zavičajno udruženje.

Prema najavama pojedinih inicijatora, Udruženje bi trebalo okupljati sve kalničko-bilogorske Srbe u Srbiji, njihove potomke i prijatelje. Udruženje sada neformalno djeluje kao Facebook grupa koja okuplja 70 članova, a radi uspješne međusobne suradnje, planiraju povezivanje sa srpskim manjinskim vijećima Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Prije nekoliko godina smo došli na ideju o osnivanju i registraciji ‘Zavičajnog udruženja kalničko-bilogorskih Srba’. Bilo je prije raznih sastanaka i dogovora, no nadamo se da ćemo u budućnosti ipak uspjeti. Buduće zavičajno udruženje trebalo bi biti dobrovoljno, nestranačko, neprofitno i samostalno. Glavni cilj je okupljane svih Srba s kalničkih i bilogorskih prostora koji su sada u Srbiji - istaknuo je Veljko Vukojević, jedan od inicijatora osnivanja Zavičajnog udruženja kalničko-bilogorskih Srba.

Na Facebook grupi budućeg zavičajnog udruženja, među brojnim fotografijama raznih događanja, često objavljuju i tekstove iz Novosti s temama koje se odnose na kalnički i bilogorski kraj, a imaju veze sa tamošnjom srpskom zajednicom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više