>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Okupljanje likovnjaka

Karlovački pododbor SKD-a Prosvjeta organizirao likovnu koloniju: Akademski umjetnici i slikari amateri stvarali su djela s motivima Karlovca i pravoslavnih hramova u Hrvatskoj

Likovna sekcija karlovačkog pododbora SKD-a Prosvjeta organizirala je svoju dosad najmasovniju likovnu koloniju, sa sveukupno dvadesetijednim umjetnikom-sudionikom: toliko se, što akademski obrazovanih likovnjaka a što amaterskih stvaralaca iz Zagreba, Velike Gorice, Popovače, Velike Kladuše, Pule, Rijeke i grada-domaćina, nakon pune tri godine ponovno okupilo u Karlovcu.

Milan Lapčić, predsjednik Prosvjetina pododbora i voditelj Sekcije, podsjeća da je prva kolonija održana 1998., samo dvije godine od obnove rada karlovačkog ogranka SKD-a, kada je tamošnje likovnjake vodio danas pokojni slikar Đorđe Petrović. Likovna se sekcija i inače može podičiti aktivnošću, pa su tako njezini članovi samo ove godine svoja djela stvarali i izlagali na čak deset drugih okupljanja izvan matičnoga grada, uglavnom u organizaciji pododbora Društva. Ovoga se puta stvaralo u Prosvjetinim prostorijama i na temelju fotografija grada i pravoslavnih hramova, jer vrijeme nije dopuštalo dulji boravak na otvorenom. Umjetnici su se služili različitim tehnikama, pa je pododbor sada bogatiji za više od trideset novih akvarela, ulja na platnu, i pastela.

- Ovim smo okupljanjem doista željeli nadopuniti fundus, jer prilikom brojnih posjeta i gostovanja imamo običaj domaćinima i suradnicima darivati prikupljena umjetnička djela. Tako smo poklonili već 40 slika pravoslavnih manastira Hrvatske. Posljednje djelo s tim motivom je ulje na platnu Karlovčanina Miroslava Krnića, koji je ovjekovječio Lepavinu – kaže Lapčić. Za 2019. planiraju brojna gostovanja, kolonije i izložbe, među kojima dvije u Zagrebu te retrospektivu djela Đorđa Petrovića iz Prosvjetinog fundusa i privatnih kolekcionarskih zbirki.

1/1