Novosti

Kronika

Okupljanje na pravom mjestu

Obilježen Dan oslobođenja Karlovca u Drugom svjetskom ratu: Karlovački antifašisti odbili su s gradskim vlastima obilježiti Dan pobjede kod spomenika palim braniteljima

Hiabwb45tpz08lu79kh8tksamuv

Kod uništenog karlovačkog spomenika - o akciji oslobođenja govorio je Miroslav Delić

Stotinjak antifašista iz Karlovca, Zagreba, Duge Rese i okolnih mjesta, kao i predstavnici antifašista iz slovenske Metlike, okupili su se u centralnom karlovačkom parku kod devastiranog spomenika autora Vanje Radauša, i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili 6. maj, Dan oslobođenja.

Ni ovog puta nije bilo predstavnika Grada ni Karlovačke županije, pa je 73. godišnjica oslobođenja protekla bez službenih predstavnika vlasti. O akciji oslobođenja i partizanskim jedinicama koje su u njoj sudjelovale i o današnjem položaju antifašizma u gradu i županiji, govorio je Miroslav Delić, predsjednik Udruženja antifašista Karlovca.

- Odnos prema antifašizmu nije u skladu s temeljnim načelima Ustava RH, međunarodnim standardima kao i sadržajem saborske Deklaracije o antifašizmu koji služi kao ukras demokraciji, a društvena stvarnost govori o ignoriranju antifašističkih vrednota. Na ulicama i stadionima se javno izvikuju i pokazuju ustaška obilježja pa imamo tri komemoracije u Jasenovcu. Deklarativni antifašizam jedna je od odlika vladajućih - kazao je Delić. Kao svijetao primjer naveo potez grada Duge Rese koji je potpuno obnovio spomenik antifašizmu. Osvrnuo se i na ignoriranje antifašista od gradskih vlasti Karlovca, zapitavši se zar Josip Boljkovac ne zaslužuje ulicu u Karlovcu.

Grad Karlovac je međutim antifašistima uputio bizaran poziv na ‘obilježavanje Dana pobjede polaganjem vijenaca na spomeniku braniteljima i domovinskom ratu na Turnju’. Delić je taj poziv odbio uz podršku članova organizacije.

Nakon što je karlovački župan nedavno promijenio dan županije u 1. maj, ali ne po Međunarodnom prazniku rada već po zaštitniku županije Svetom Josipu Radniku, poziv za obilježavanje Dana pobjede na fašizmom na Turnju ne može se shvatiti drugačije do pokušaja zatiranja značajnih događaja iz NOB-a i davanja im značenja kojeg nemaju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više