Novosti

Politika

Olakšanje u Kninu

Nakon pada Josipe Rimac optimizam zavladao u najvećem gradu dalmatinskog zaleđa: Novi gradonačelnik Marko Jelić sastavio je listu mješovitog nacionalnog sastava i u kampanji pokazao da ima kontakt s ljudima na terenu

Yzex90sylsqcsxvy7jhhd3k1h67

Je li odzvonilo jednostranačkoj torturi? - Marko Jelić (foto Facebook)

U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za gradonačelnicu Josipu Rimac, koja je u više mandata suvereno vladala Kninom. Jelić je kao vodeći izašao iz prvog kruga, a u drugom je rezultat potvrdio i uvećao nad protukandidatkinjom Rimac, dobivši 58,65 posto glasova. Time je, nakon više od dvadeset godina vlasti HDZ-a, Knin dobio nestranačkog gradonačelnika. Da je u Jeliću stanovništvo prepoznalo kandidata za promjene potvrdili su i rezultati glasanja u selima sa većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikoj mjeri svoj glas dalo upravo njemu. To se dogodilo iako srpski politički predstavnici nisu davali jasne izjave za kojeg gradonačelničkog kandidata će glasati.

- Ljudi očekuju da će se krenuti sa projektnom dokumentacijom kako bi većina kninskih sela u kojima nije riješeno pitanje vodosnabdijevanja konačno dobila vodu. Takođe žele da se napokon reguliše odvoz smeća, jer je poznato da u većini sela ne postoje čak ni kontejneri, niti se održavaju seoska groblja. Podjednako važno je da nova gradska uprava bude što pristupačnija građanima kako bi oni brže, u neposrednijoj komunikaciji sa vlastima, izložili i riješili svoje svakodnevne probleme. Očekuje se da malo i srednje poduzetništvo postanu jedan od prioriteta novih gradskih vlasti, te da se podstakne razvoj poljoprivrede na obiteljskim gospodarstvima. Novoizabrani gradonačelnik pokazao je u predizborno vrijeme koliko je otvoreni razgovor sa ljudima na terenu nedostajao u ranijem periodu, što su građani na izborima svakako prepoznali - kaže Anja Šimpraga, dožupanica Šibensko-kninske županije iz redova srpske nacionalne manjine.

Lista nezavisnog kandidata Jelića nije bila jednonacionalna, na njoj su svoje mjesto našli i Hrvati i Srbi. Radi se o mladim, visokoobrazovanim ljudima, od kojih je nekolicina sa titulom doktora nauka. Stanovnici Knina i okolice s pravom očekuju da će se u budućnosti pružiti prilika mladim i obrazovanim ljudima, te da pripadnost političkoj partiji neće, kao do sada, biti preduslov za napredovanje u gradskoj hijerarhiji.

Dok se u Kninu posljednjih godina naveliko govorilo o finansijskom uzletu porodice Rimac i spekuliralo o zloupotrebi službenog položaja kninske gradonačelnice, dan poslije izbora iz Županijskog suda u Zagrebu stigla je presuda kojom je Anna Maria Radić, bivša ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, proglašena krivom za zloupotrebu položaja i ovlasti jer je nezakonito pogodovala suprugu Josipe Rimac da kao hrvatski branitelj umjesto jednog dobije dva stana u Kninu.

Da su se u Kninu zaista desile promjene svjedoči i optimizam vidljiv na ulicama, gdje se u komunikaciji s građanima mogu čuti njihova uvjerenja da će Knin konačno postati grad u kojem će svi njegovi stanovnici živjeti oslobođeni tereta nacionalnih, vjerskih i političkih podjela, te da će najzad svi imati jednaku priliku za život dostojan čovjeka.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više