>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Omladinci željni akcije

Članovi Omladinske mreže mladih Srba Hrvatske (oMreža) iz Vukovara i ostali mladi voljni da se uključe u rad srpske zajednice u Hrvatskoj posjetili su 19. i 20. maja Zagreb kako bi se upoznali s radom institucija i vršnjacima iz tog dijela zemlje.

- Tokom posete, koju je organizovala oMreža u saradnji sa SDSS-om, obišli smo Privrednik, SNV, Srpsku opštu pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu i upoznali smo se sa aktivnostima i istorijatom srpskih institucija i trenutnim stanjem zajednice, kako u Zagrebu, tako i na području cele Hrvatske - rekao je za Novosti Dragan Milanović, član oMreže i predsjednik Aktiva mladih SDSS-a, ističući da je tokom posjete bilo prilike i za neformalno druženje.

- U grupi nas je 15, od kojih su neki već aktivni, a drugi se žele uključiti u rad. Reč je o ljudima raznih profila i starosti, od maturanata do 30-godišnjaka. Cilj posete bio je povezivanje mladih u Hrvatskoj kako bi kreirali aktivnosti i programe koji bi ojačali naš položaj unutar srpske zajednice i potakli ih na politički, društveni i socijalni rad. Utisci su dobri, upoznali smo se s kolegama, ostvarili kontakte i stvorili planove za naredna druženja i akcije - rekao je Milanović. U grupi je bila i Jovana Kovačević iz Bršadina.

- Došla sam zbog upoznavanja novih ljudi i želje da se aktivnije uključim i pomognem svojoj zajednici, da vidim koji su problemi i kako možemo da pomognemo - rekla je Jovana Kovačević.

Pohvalila je radne akcije raščišćavanja škola i crkvišta koje je organizirala Mreža u nekoliko mjesta u zemlji, pri čemu je i ona učestvovala u jednoj od njih.

- Takve akcije bi se mogle organizirati i kod nas u okolini Vukovara. Ako radimo zajednički, probleme možemo bolje riješiti - dodala je ona. Grupa iz Vukovara u povratku je posjetila Voćin, gdje je prisustvovala smotri folklora.

1/3