Novosti

Politika

Opara tuži Marjan

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara tužio je Društvo Marjan nakon što su u veljači prošle godine na svojoj Facebook stranici objavili dva statusa inspirirani tekstom iz Novosti ‘Nek’ ih Prva voda nosi’ u kojem se problematizira prenamjena zemljišta na Marjanu 2005. godine

Peu6tukglqqfsdmcaa9c6oxwm7w

Andro Krstulović Opara (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara tužio je Društvo Marjan nakon što su u veljači prošle godine na svojoj Facebook stranici objavili dva statusa inspirirani tekstom iz Novosti ‘Nek’ ih Prva voda nosi’ u kojem se problematizira prenamjena zemljišta na Marjanu 2005. godine. Zbog navodnih ‘zlonamjernih i neistinitih navoda’, od ove udruge sa skromnim budžetom, koja se bavi zaštitom splitske park šume i godinama upozorava na niz nepravilnosti, Opara traži 25 tisuća kuna.

Tužbu je podnio nakon što je Društvo Marjan na svom profilu objavilo link na tekst u Novostima u kojem smo, između ostalog, tadašnjeg pretendenta na gradonačelničko mjesto pitali o izmjenama prostornih planova na području Prve vode 2005. godine. Uz link, Društvo Marjan postavilo je i komentar da je Andro Krstulović Opara kao ‘gradski vijećnik i stručnjak – konzervator… svjesno digao ruku u Gradskom vijeću za prenamjenu parcele na Prvoj vodi u građevnu, koja je tad bila u vlasništvu obitelji Oparine supruge, a koja je samu parcelu u međuvremenu dijelom i naslijedila’. U drugoj objavi priložili su kartografski prikaz kojim se potvrđuje teza o spomenutim česticama.

Krstulović Opara tvrdi da navedeno zemljište nije bilo u vlasništvu obitelji tužiteljeve supruge, već je njezin pokojni otac bio ‘suvlasnik te nekretnine za 1/6 dijela’ te osporava da je sporna čestica građevna. S druge strane, Društvo Marjan smatra kako korištenje različitih formulacija, ‘vlasništvo i suvlasništvo’, ne spada u iznošenje neistina. Kao dokaz prilažu dokument Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita prema kojem je sporna parcela postala građevinsko zemljište unutar građevinskog područja naselja 2005. godine, i to donošenjem Prostornog plana uređenja Grada Splita.

Ročište koje je trebalo biti održano ove srijede odgođeno je jer Krstulović Opara nije primio podneske Društva Marjan u obliku navedenih službenih dokumenata Grada Splita te novih podnesaka i uvođenja novih svjedoka tužitelja – Oparine supruge i radnika u njegovoj kampanji za gradonačelničke izbore.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više