>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Općina Kalnik uređuje ustaničku kuću

Općina Kalnik obavijestila je javnost da su u toku završni radovi na uređenju i obnovi znamenitog Vilhemovog ateljea na Kalniku. Vilhemov atelje, u narodu još poznat i kao ‘Vilhemova kućica’, nakon renoviranja, predviđen je za turističke svrhe. Osim rekreativnog, novi turistički objekt ima izuzetan povijesni značaj – što je u lokalnoj javnosti manje poznato.

U tom, nekadašnjem kalničkom ateljeu poznatog hrvatskog umjetnika i slikara Franje Vilhema, početkom Drugoga svjetskoga rata zbio se izuzetan povijesni događaj za antifašistički pokret. Početkom ljeta, 5. lipnja 1941. godine, u Vilhemovoj kući održana je druga partijska konferencija Komunističke partije Hrvatske (KPH) za tadašnji Okrug Bjelovar – o njoj i danas svjedoči spomen ploča postavljena 1950. godine.

Na konferenciji kojoj je prisustvovalo 35 delegata, izabran je okružni komitet kojemu je određen zadatak da započne antifašističku borbu i socijalističku revoluciju u širem bjelovarskom kraju – u čijem je sastavu tada bilo kalničko i križevačko područje. Među najpoznatijim kalničkim delegatima bio je dr. Pavle Gregorić - Brzi, slavni hrvatski antifašist i komunist – liječnik po struci, učesnik Prvog svjetskog rata, Oktobarske revolucije, pripadnik Srpskog dobrovoljačkog korpusa u SSSR-u te jedan od osnivača i članova AVNOJ-a i ZAVNOH-a.

Vilhemovu kuću za vrijeme bivše Jugoslavije, koristili su lokalni Savez udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata (SUBNOR) te druge društvene organizacije. Bilo je to mjesto okupljanja i druženja preživjelih partizanskih boraca i revolucionara Kalnika, ali i omladine te mnogobrojnih turista.

Starije generacije Vilhemov atelje pamte kao objekt u kojemu su se održavali česti društveni događaji, sportske i kulturne manifestacije. Obnovom kuće slavnog slikara koja ima važno mjesto u antifašističkoj povijesti, Općina Kalnik nastoji ponovno oživjeti raznovrsni turistički potencijal Kalnika.

1/1