>

novosti logo

Kronika Kronika

Općinari kod opštinara

Delegacija Općine Kalnik učestvovala je na proslavi Duhova, krsne slave Opštine Kostajnica

Prošli tjedan delegacija Općine Kalnik, na čelu s načelnikom Mladenom Kešerom (SDP), učestvovala je na proslavi Duhova, krsne slave Opštine Kostajnica u Republici Srpskoj. Slavska je svečanost započela liturgijom u hramu Svete Trojice u Kostajnici. Na njoj su osim predstavnika kostajničkih i kalničkih opštinskih vlasti bili prisutni i drugu uvaženi gosti iz BiH. Nakon liturgije, delegacije gostiju zajedno s domaćinima položile su vijence na spomenik palim borcima NOB-a i drugim žrtvama rata. Proslava se u veseloj atmosferi nastavila u motelu ‘Jelen’.

- Prijateljstvo koje gajimo s braćom pravoslavcima treba biti ogledni primjer budućeg suživota i zajedničkog razvoja naših naroda i narodnosti tj. katoličkih i pravoslavnih vjernika. Općina Kalnik i Općina Kostajnica spremaju povelju o prijateljskim općinama koju će potpisati na svečanoj sjednici u Kalniku 9. srpnja – rekao je Mladen Kešer.

O tom posjetu kalničke delegacije Opštini Kostajnica javnost su obavijestili lokalni mediji u Prigorju. Reakcije su bile podijeljene pa ga tako dio građana osuđuje uz psovke i prijetnje, dok ga drugi podržavaju. Podsjetimo, Općina Kalnik je u februaru ugostila i jednu delegaciju ministarstva Republike Srpske. Osim javnih napada lokalne desnice, o čemu su pisale i Novosti, u cijeli se slučaj umiješala Sigurnosno-obavještajna agencija koja je načelnika pozvala na informativni razgovor. No usprkos svemu, Kešer širu javnost, a posebno državne institucije poziva na humanost i solidarnost sa susjednim zemljama i narodima. Umjesto sukoba i vraćanja u prošlost, on nudi ruku pomirenja i saradnje.

1/1