>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Oporavak od slučaja Rašković

Anja Šimpraga je nova šibensko-kninska dožupanica, dok je Branko Jovičić izvjesni novi-stari načelnik Vrginmosta

Na prijevremenim izborima za zamjenika župana Šibensko-kninske županije iz redova Srba te za načelnika i Općinsko vijeće Gvozda, održanima 20. marta, kandidati SDSS-a postigli su odlične rezultate. Anja Šimpraga sa 77 posto osvojenih glasova postala je nova dožupanica, a SDSS je osvojio i sedam mjesta u općinskom vijeću Gvozda, dok SDP i HDZ imaju po tri. Načelnik Branko Jovićić, iako je dobio daleko najviše glasova, morat će 3. aprila u drugi krug. U Šibensko-kninskoj županiji, od upisanih 12.034 birača, glasalo je 2.939 ili 24,42 posto. Šimpraga je osvojila 2.259 glasova.

- SDSS je vodio mirnu i afirmativnu kampanju, a mlađi su se dobro uključili u izborni proces i zato imamo dobar rezultat. S obzirom da na manjinske izbore izlazi manji broj ljudi, moramo biti zadovoljni i ponosni na sve što smo napravili. Pokazali smo da stranka nije uzdrmana odlaskom Mirka Raškovića - rekla je Šimpraga. Iako kao višegodišnja aktivistkinja dobro poznaje srpsku zajednicu u županiji, njen prvi potez bit će da se upozna kako funkcioniraju stvari u županiji.

- Obratit ću se ljudima da vidimo s kakvim se problemima susreću. Nadam se da ću biti na ponos svom narodu koji mi je dao povjerenje - rekla je Šimpraga.

U Gvozdu je na izbore za vijeće izašlo 1.153 od upisanih 3.130 birača. SDSS je dobio 537 glasova i osvojio je natpolovičnih sedam mandata, dok SDP s 269 i HDZ s 225 glasova imaju po tri mandata.

- Od 2001., otkako SDSS djeluje u ovoj općini, ovo je apsolutno najbolji stranački izborni rezultat, jer smo 2013. imali četiri vijećnika - kaže načelnik Branko Jovičić. On i njegova zamjenica Sanja Mirilović dobili su 568 glasova (49.26 posto), kandidat SDP-a Zdravko Stijepović, s kojim će u drugi krug 330, a Viktor Valentić iz HDZ-a 205 glasova. Jovičiću je tako nedostajalo sedam glasova za pobjedu u prvom krugu zbog zakonske odredbe da se računaju i nevažeći listići.

- U kampanji smo imali kompletnu logistiku, kontakt s građanima, pisma, letke, plakate, emisiju na Radio Banovini. Motivirali smo ljude da iziđu na izbore i ukažu nam povjerenje - rekao je Jovičić. Njemu će, kad ponovo postane načelnik, prvi posao biti uklanjanje haosa i nereda koji je napravila ekipa koja je rušeći proračun, rušila i vijeća i načelnika.

- Bit će teško vratiti općinu u normalu, ali imam iskustvo i motiva da to riješim - kaže Jovičić. Po riječima predsjednika Izvršnog odbora SDSS-a Bogdana Rkmana, kandidati su ostvarili impresivan rezultat i ‘do nogu’ potukli konkurenciju što se posebno odnosi na Anju Šimpragu i listu za općinsko vijeće Gvozda.

- Na izborima, dakle u najneposrednijoj provjeri povjerenja, pokazali smo da nas nisu uzdrmali ni ugrozili pokušaji dojučeranjih stranačkih kolega i njihovih mentora da oslabe ili čak razbiju stranku - rekao je Rkman.

1/1