>

novosti logo

Oprosti, lažemo

Novinar HRT-a Hrvoje Zovko dobio je sudsku zadovoljštinu: portal Direktno.hr uputio mu je ispriku zbog, kako su sami naveli, ‘neistinitih informacija’ objavljenih u članku ‘HTV zabranio Bozanićevu poruku vjernicima uoči predsjedničkih izbora’ od 14. prosinca 2014.

‘Netočno je da je Hrvoje Zovko ikada, u bilo kakvim okolnostima, surađivao ili primao naputke pripadnika KOS-a ili da je cenzurirao, odnosno zabranio emitiranje poruke kardinala Bozanića, kao i da je na HRT došao kao kadar HDZ-a mimo predviđenih procedura’, objavljeno je na ovom portalu.

- Moj je stav da bi novinari druge novinare trebali tužiti samo iznimno, kada se radi o stvarno teškim povredama - izjavio je Zovko za ‘Novosti’.

- Dakle ne znam bi li to trebao biti primjer drugima, ali u ovoj sam situaciji bio pod toliko snažnim napadom, koji se odvijao praktički sinkronizirano u različitim desnim medijima, da to nisam znao ni mogao zaustaviti na drugi način. Kritike, pa čak i one žestoke, novinar bi do određene razine trebao moći trpjeti, ali kada se radi o teškim klevetama koje imaju za posljedicu prijetnje, ugrožavanje sigurnosti novinara i njegove obitelji i slično, onda ne. U ovom je slučaju postignuta izvansudska nagodba koja je podrazumijevala objavu isprike, što je na kraju i učinjeno - rekao je Zovko.

Komentar je dao i predsjednik HND-a Saša Leković.

- Nažalost, hrvatski mediji kao po pravilu nemaju običaj objavljivati isprike zato što bi same redakcije, odnosno urednici imali potrebu ispraviti svoje pogreške. Ako drugačije nije moguće dobiti ispriku, treba posegnuti i za tužbom kako bi se dobila zadovoljština - ističe Leković i dodaje da samoregulacija u hrvatskim medijima praktički ne postoji.

- HND ima Novinarsko vijeće časti, ali njegove odluke mediji uopće ne objavljuju, iako su dostupne na web-stranici HND-a - kaže Leković.

Možda ćemo uskoro vidjeti i javnu ispriku novinarki i urednici HTV-ove emisije ‘Labirint’ Jagodi Bastalić. Ona je podnijela kaznenu prijavu zbog zločina iz mržnje protiv izvjesnog Dubravka Jošića, potpisnika koji ju je kao ‘natporučnik HV-a’ lažno prozivao da je za vrijeme rata radila kao urednica na srpskom radiju Okučani te da su joj otac i brat bili krajinski zapovjednici. HND je osudio njegov istup, a pravorijek se čeka.

1/1