Novosti

Kronika

"Oпрoстити мoрaмo дa би нaм билo oпрoштeнo"

Oвaj злoчин нису урaдили Хрвaти, нeгo пojeдини устaшe. Нe дaj Бoжe дa тaквo злo зaвлaдa у билo чиjeм уму и дa сe oвaкaв злoчин oпeт дoгoди, рeкao je Рaдe Koсaнoвић нa oбљeтници мaсaкрa у Гoрњoj Tрeбињи 1942. гoдинe

Large vijenac karlova%c4%8dkih antifa%c5%a1ista

Polaganje vijenca karlovačkih antifašista

Dvadesetak antifašista iz Karlovca i sa Korduna u četvrtak je u Gornjoj Trebinji, mjesnom odboru u sastavu Karlovca, sudjelovalo na komemoraciji za 225 ubijenih Srba, Roma i ruskog pravoslavnog sveštenika koje su ustaše pobile na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine. Karlovački i županijski antifašisti položili su vijence i upalili svijeće za žrtve koje su ustaše uhvatile na prevaru, obećavši im da uzmu pokretnu imovinu jer će biti otpremljeni vlakom u Srbiju. Umjesto toga su ubijeni i pobacani u četiri prije pripremljene jame.

Rade Kosanović, predsjednik županijskih antifašista, prisjetio se prije dvije godine preminulog Dušana Duje Krivokuće, sahranjenog na obližnjem groblju pored crkve u Gornjoj Trebinji, gdje se i nalazi zajednička spomen kosturnica žrtava. Kako su se masovne grobnice 'gubile' u šumama i bilo ih je sve teže pronaći, a s obzirom da su šumarije ogradile svoje parcele nije im se moglo ni prići i položiti cvijeće, Dujo je krajem 80-tih pokrenuo akciju i sakupio novac za zajedničku spomen kosturnicu. Novci su bili na posebnom računu, ali ih je početkom rata netko naprosto prisvojio. Dujo je i početkom novog milenija ponovo pokrenuo akciju prikupljanja novaca i uz pomoć Grada Karlovca prije nekoliko godina uz dozvolu crkve izgrađena je zajednička spomen kosturnica i postavljen spomenik sa imenima stradalih. Dujo je inače bio i svjedok zločina na željezničkoj pruzi između Skakavca i Udbine Sjeničak kada je s uzvisine kao 12-godišnjak čuvajući ovce i sakriven u šikari vidio kako ustaše ubijaju ljude.

- Posebno moramo reći i to nikada ne smijemo zaboraviti: ovaj zločin nisu uradili Hrvati kao narod već su to učinile ustaše. Znamo da je veliki dio Hrvata osudio ovaj i slične zločine na Kordunu. Tim putem trebamo ići i dalje i učiti mlade šta se stvarno dešavalo u Drugom svjetskom ratu. Neka se nešto slično kao ovaj zločin nikome, nigdje i nikada ne dogodi - zaključio je Kosanović.

Protojerej-stavrofor Radoslav Anđelić predvodio je pomen u spomen na žrtve ustaškog terora te poručio: "Oprostiti moramo da bi nam bilo oprošteno".

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više