>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Orbanova ugaronostalgija

Viktora Orbana benevolentno se pustilo da evocira sretne dane življenja Baranje u okviru nekadašnjeg ugarskog – dobro, i austrijskog – carstva

Viktor Orbán jest persona non grata za Europsku pučku stranku (EPP), kontinentalno stranačko udruženje desničara, ali nipošto i za hrvatski državni vrh. Razumljivo, jedno je kad se treba načelno postavljati u širokom okviru, a drugo kad su posrijedi bilateralni susjedski odnosi.

Tako je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zapalo da unutar nekoliko dana prvo ugosti skup EPP-a na najvišoj razini, dakle bez Orbána, a zatim i njega samog u odvojenoj posjeti. Ostaje vidjeti što da se radi s porukama koje je tom prilikom izrekao mađarski premijer, pa ovdje predviđamo da će i one biti tretirane dvojako, već prema konkretnim prigodama. A ova prigoda bila je takva da se Viktora Orbána benevolentno pustilo da evocira sretne dane življenja Baranje u okviru nekadašnjeg ugarskog – dobro, i austrijskog – carstva. Jasno, sve to naspram situacije u kojoj se Baranjci nalaze danas, kako geopolitički tako i općenito, mada nije spomenuta npr. žilet-žica koju je Orbán 2015. godine zbog azijskih izbjeglica podignuo duž kopnene granice s Hrvatskom, kao i Srbijom.

Dvosmisleni uvod razblažen je ocjenom da bi svi i svugdje trebali sebe poimati kao centar ma gdje da se zatekli, ali je odmah jednako voluntaristički pojačan detekcijom uzroka sadašnje krize. I to na tragu prešućenih ekonomskih i socijalnih motiva: mladi u obje zemlje, naglasio je mađarski premijer, naprosto su podlegli tome da je ‘danas moda odlaziti’. Mlado-ludo, znači, najvoli se modirat’, no pritom se s hrvatske strane čulo još manje o objektivnoj prinudi kojoj su izvrgnuti, pri čemu sreću predstavlja tek činjenica da im prema zapadu Europe nije ispriječena onako eksplicitna žica. Na tome je ovaj ignorantski te revizionistički ispad i ostao, uz pompozni začin marketinške orbanovske politike financiranja raznih potreba mađarske manjine u susjednim zemljama.

I baš tu negdje, više u rubrici ‘Sport i glazba’, smjestio se još jedan radostan događaj u sklopu posjete relativno najdražeg gosta – Viktor je Orbán posjetio Nogometni klub Osijek. Klub je to, poznato je, iza kojeg faktično i novčano stoji njegov intimus Lőrinc Mészáros, ali uz formalno posredovanje hrvatskog poduzetnika Ivana Meštrovića koji je pak obiteljski prijatelj Branimira Glavaša. Orbán je NK Osijeku poželio da uskoro postane prvak Hrvatske, dok mu zacijelo ne namjenjuje takvu titulu u proširenom mađarskom prvenstvu. O kojem Plenkovićev gost nesumnjivo sanja, no ionako znamo da on i Mészáros tamo već posjeduju najmanje jedan prvoligaški klub, FC Puskas.

1/1