Novosti

Kronika

‘Osijeku na dar’

Susret nacionalnih manjina Grada Osijeka održan je u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Osijeka, a na njemu je učestvovalo 12 nacionalnih manjina

I4h7kc2rrhkzy1s04e39hk3jfam

Vokalno-instrumentalni etnoansambl Đurđevak

Prošle subote, u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održan je Susret nacionalnih manjina Grada Osijeka pod naslovom ‘Osijeku na dar’. Susret je održan u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Osijeka (2. XII.) i pod umjetničkim vodstvom Jagode Treneske Cvetičanin, a na njemu je učestvovalo 12 nacionalnih manjina. Na početku susreta Zbor pjevača nacionalnih manjina Grada Osijek otpjevao je himne ‘Lijepa naša’ i ‘Oda radosti’ te pjesmu ‘Moj Osijek pun je sunca’ Branka Mihaljevića. Potom su učenici manjinskih jezika izveli pjesmu ‘Kad bi svi ljudi na svijetu’ Arsena Dedića.

Izvođenjem bosanskih sevdalinki, Bošnjake je predstavljala vokalna solistica Helena Dadić, a Nijemce muški zbor ‘Alte Kameraden’. Albanci su se predstavili recitacijom i pjevanjem, Rusini pjesmama u izvođenju pjevačke grupe, Crnogorci – esejima, Česi također pjesmama, Ukrajinci recitacijama i ukrajinskim plesom ‘Golubica’, Makedonci skečom ‘Avantura na Stole i Kole’ te pjesmama mješovitog zbora ‘Vardarki’ pod vodstvom Jagode Treneske Cvetičanin, Slovaci pjesmama, Židovi izraelskim plesovima i na koncu Mađare je predstavljala folklorna grupa.

Srpsku nacionalnu manjinu, kao predzadnju u programu, predstavljao je Vokalno-instrumentalni etnoansambl Đurđevak iz Bobote, koji postoji šest godina i jedina je registrirana udruga u Hrvatskoj koja se aktivno bavi izvođenjem i njegovanjem srpske tradicionalne muzike. Ansambl vodi Jelena Ajduković, a ‘Đurđevak’ se publici u Dječjem kazalištu predstavio trima pjesama: ‘Karanfile, cveće moje’, ‘Zračak viri’ i ‘Aj, ruse kose’. Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota zahvalio je pripadnicima svih nacionalnih manjina koji su učešćem na tom susretu čestitali Osijeku rođendan.

- Posebno veseli da ćemo u 2020. godini po prvi put obilježiti i Dan nacionalnih manjina Grada Osijeka. Naša je ideja da to bude 9. svibnja, koji je ujedno Dan Europe, koji promiče mir i jedinstvo. Uz zahvalu svim sudionicima, posebno bih istaknuo predstavnicu makedonske nacionalne manjine Jagodu Trenesku Cvetičanin, koja je uložila svoje vrijeme, razumijevanje i ljubav kako bi nam ovaj koncert pokazao bogatstvo i raznolikost nacionalnih manjina u Gradu Osijeku – naglasio je zamjenik gradonačelnika.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više