Novosti

Kultura

Oсjeчки Дaн мaњинa

Нaкoн свeчaнe сeдницe нa oсjeчкoм Tргу Слoбoдe oдржaн je Kултурнo-умeтнички прoгрaм гдe сe прeдстaвилo вишe oд 20 мaњинских зajeдницa у Oсjeчкo-бaрaњскoj жупaниjи

Large informator osje%c4%8dki %c4%87irilica

Folklorni ansambl Čuvari tradicije baranjskih Srba

Od 2018. godine svake poslednje subote u mesecu maju (ove godine 25.maja) Osječko-baranjska županija obeležava Dan nacionalnih manjina koji je jedinstvena prigoda da se sve manjine koje organizovano deluju na području županije predstave široj javnosti. Na taj dan želi se poslati jasna poruka o važnosti uključenosti predstavnika nacionalnih manjina u sveukupni gospodarski, društveni i politički život Osječko-baranjske županije. Bogato istorijsko i kulturno nasleđe blago su koje Osječko-baranjska županija sustavno neguje kako bi sačuvala njihovo podrijetlo i nacionalni identitet.

U svečanoj sednici županijskog Saveta za nacionalne manjine učestvovali su predstavnici nacionalnih manjina kako iz Sabora tako i iz drugih institucija, ambasadori i konzuli, te njen predsednik Josip Miletić, ujedno i zamenik župana Osječko-baranjske županije. Pozdravljajući okupljene, Miletić je rekao da je Dan nacionalnih manjina nešto na što su u Županiji posebno ponosni, i naglasio kako sve nacionalne manjine koje su uključene u Savet međusobno dobro sarađuju.

- Sve odluke koje se donose na Savjetu donose se jednoglasno, imamo prijateljske rasprave, ali kada treba donositi odluke, na djelu je razumijevanje i tolerancija. Uz to, Županija je u proračunu sredstva za rad nacionalnih manjina povećala za 20 posto - naglasio je Miletić.

Ana Kanđera Legčević, predsednica Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina, ujedno i zamenica predsednika Saveta, podsetila je kako u Županiji žive predstavnici 22 nacionalne manjine, ali njih deset je ostvarilo, prema zakonu, pravo na formiranje Veća, odnosno svojih predstavnika.

- Ono što je u radu Koordinacije i Savjeta gotovo uvijek u prvom planu su financije, radi želje i potrebe manjina za očuvanjem sakralnih spomenika, djelovanja KUD-ova, kao i povezanosti s matičnom zemljom u koju bi željeli otputovati. Suradnja s kulturnim institucijama Osječko-baranjske županije je izvrsna i uvijek su spremne za podršku djelovanju i radu nacionalnih manjina, istaknula je Kanđera Legčević.

Svečanoj sednici je prisustvovala i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je ukazala da se u zadnjih 20 godina puno napravilo po pitanju zaštite manjina, ali i da je potrebno da većina poštuje manjinu, kao i da manjina poštuje većinu.

Nakon svečane sednice na osječkom Trgu Slobode održan je Kulturno-umetnički program gde se predstavilo više od 20 manjinskih zajednica u Županiji, a nastupili su KUD-ovi makedonske, mađarske, srpske, slovačke, nemačke, romske, rusinske i albanske nacionalne manjine koji su prikazali bogatstvo tradicijske baštine, a neki od njih Osječane su i dodatno iznenadili raznovrsnom ponudom autohtonih gastronomskih jela.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više