Novosti

Kronika

Oслoнaц млaдимa

Пaтриjaрх Пoрфириje прeкo Приврeдникa пoмaжe студeнтe у Хрвaтскoj, a у сврху прикупљaњa срeдстaвa зa стипeндирaњe пoкрeнутa je и jaвнa кaмпaњa

Large patrijarh sa stipendistima

Patrijarh sa stipendistima

Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba u protekloj školskoj/akademskoj godini stipendiralo je ukupno 80 talentiranih učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske. ponajviše iz zapuštenih i ekonomski nerazvijenih krajeva. Uoči početka nove školske/akademske godine, kao i do sada, intenzivno prikupljaju sredstva za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna (oko 700 eura) i 10.000 kuna (oko 1.300 eura) za studenta.

Ove godine u svrhu prikupljanja sredstava za stipendiranje pokrenuli su i javnu kampanju "Oslonac mladima" u koju su se već uključile poznate javne ličnosti (Momčilo Bajagić Bajaga, Goran Bogdan, Voja Brajović, Svetlana Bojković, Ida Prester i Nikola Pejaković). Svi oni pozivaju ljude koji prepoznaju važnost obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, da pomognu u ovoj prevažnoj dobrotvornoj misiji.

Prvi "oslonac mladima" svojom ličnom donacijom postao je patrijarh srpski Porfirije. U ovoj akademskoj godini on će putem Privrednikovog fonda Vladimir Matijević školovati čak desetoro odličnih studenata s različitih fakulteta i iz različitih krajeva Hrvatske.

- Porfirije je i za vrijeme svog službovanja u Zagrebu, kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, uvijek podržavao i pomagao naš rad i naše stipendiste, a to, evo, nastavlja i s najvišeg trona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Znajući da time ne samo da pomaže brojne mlade ljude i njihove obitelji, već daje i primjer mnogima širom svijeta da je darivanje blagoslov koji se višestruko vraća pojedincu i zajednici – izvještavaju iz Privrednika.

- Privrednik je društvo koje je tradicionalno, od svog osnivanja u Zagrebu 1897. godine, bilo vezano za Crkvu. Stoga smo posebno radosni da patrijarh prepoznaje našu misiju i ohrabreni ćemo nastaviti da ustrajemo u našem radu, a to je pomaganje mladih ljudi da se školuju i da, znajući tko im je pružio podršku, sačuvaju i svoj kulturni i nacionalni identitet i budu na korist i ponos svog naroda i svoje zemlje – kažu u Privredniku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više