Novosti

Politika

Osniva se fond ‘Solidarka’ za pomoć novinarima, zviždačima i žrtvama kršenja ljudskih prava

Novcem iz fonda, a ciljani početni iznos je 50.000 kuna, pružat će se krizna humanitarna i psihosocijalna pomoć te pravna zaštita svima čija se ljudska prava krše, a sustav ih nije spreman zaštititi

1j1g0mkhaach3nbdzoa0y4sc7dt

Vašu donaciju za fond 'Solidarka' možete uplatiti putem virmana u banci ili pošti, preko vašeg netbankinga ili putem namjenske online doniralice Zaklade Solidarna (foto Solidarna.hr)

Zaklada Solidarna poziva sve ljude dobre volje i svijesti o važnosti građanske solidarnosti da se donacijama uključe u direktnu kriznu podršku novinarima, zviždačima, braniteljima i žrtvama kršenja ljudskih prava. Tim povodom formirali su krizni fond solidarnosti nazvan 'Solidarka' namijenjen pružanju prve pomoći žrtvama kršenja ljudskih prava, novinarima, aktivistima, zviždačima koji su prepušteni sami sebi i izloženi administrativnim, političkim i društvenim pritiscima.

Ako fond zaživi, a u Zakladi Solidarna su sigurni da hoće i to prije svega zahvaljujući donacijama građana, odmah će krenuti s pružanjem krizne humanitarne i psihosocijalne pomoći te pravne zaštite svima čija se ljudska prava krše, a sustav ih nije spreman zaštititi. Ciljani iznos koji se početno želi prikupiti je 50.000 kuna.

Iz Zaklade pozivaju da se pomogne pretučenim ženama i djeci za koje država nema razumijevanja niti je osigurala sredstva za pružanje direktne pomoći. Upozoravaju da svakodnevno svjedočimo dramatičnim slučajevima premlaćivanja žena i djece kojima je Solidarna već pomagala, ali sada želi unaprijed prikupiti novac koji bi omogućio da se odmah osigura pravno zastupanje, krizna humanitarna i psihosocijalna pomoć svakoj sljedećoj žrtvi obiteljskog nasilja, kada to rigidne birokratske institucije već ne čine.

Također žele pomoći tužene novinare i novinarke te aktiviste i aktivistkinje za zaštitu ljudskih prava kojima prijete istrage, sudski procesi i odluke da plate sulude odštete. Ističu da je u Hrvatskoj postala moda tužiti novinare koji govore i pišu ono što misle. U pravilu su upravo visoko profesionalni novinari mete zlonamjernih sudskih tužbi, i to samo zato što se ne boje izgovoriti ili napisati istinu i podastrijeti javnosti činjenice koje su utvrdili, poručuju uz poziv na podršku desecima njih koji se ne mogu osloniti na svoje redakcije, a hitno im treba pravna zaštita. ‘Čak i u slučajevima kada su odvjetnici spremni braniti novinare i branitelje ljudskih prava bez naknade, mnogima je nemoguće pokriti troškove sudskih pristojbi za višekratna ročišta i PDV koji država naplaćuje i na usluge koje su odvjetnici donirali‘.

‘Pokažimo da je građanska solidarnost jača od mržnje, nasilja i bahatosti moćnika! Ljudi trebaju pomoć sada – oni nemaju vremena čekati da sustav profunkcionira! A hoće li se to i dogoditi ikada?!‘, pitaju iz Zaklade.

Upute za donatore Fonda 'SOLIDARKA':

Vašu donaciju za fond SOLIDARKA možete uplatiti putem virmana u banci ili pošti, preko vašeg netbankinga ili putem namjenske online doniralice zaklade SOLIDARNA, a u korist bankovnog računa Zaklade SOLIDARNA pri Hrvatskoj poštanskoj banci, IBAN IHR73 2390 0011 1009 4807 2, SWIFT: HPBZHR2X(za uplate iz inozemstva).

Javnost će biti redovito informirana o donacijama Fonda putem internetske stranice SOLIDARNE www.solidarna.hr.

Kontakt osoba za zainteresirane građane: Ivan Blažević, tajnik zaklade SOLIDARNA, e-adresa: ivan.blazevic@solidarna.hr, mob: 091 4825 449

Link na informacije o fondu SOLIDARKA 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više