>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše N.J.

Osnovan Nacionalni savjet Srba Slovenije

Prvog dana oktobra u Cankarjevom domu u Ljubljani održana je osnivačka skupština Nacionalnog savjeta Srba Slovenije (NSSS). Po riječima Nikole Todorovića, jednog od osnivača i sekretara NSSS-a, Savjet je nastao na inicijativu 18 registriranih društava srpske zajednice u Sloveniji. Pored toga što će se baviti pitanjima koja su važna za zajednicu, cilj NSSS-a je i unaprjeđenje odnosa sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom. Jedan od prioriteta im je i postići status priznate manjine za oko 65.000 Srba koji žive i rade u Sloveniji, kao i donošenje zakona o nacionalnim savjetima. Za predsjednika NSSS-a izabran je Branislav Rajić iz Maribora, a za potpredsjednike Biljana Žikić i Viktor Kovačević.

Gosti osnivačke skupštine bili su Milan Brglez, predsjednik Državnog zbora Slovenije (DZ), Dragan Matić, predsjednik odbora za kulturu DZ-a, EU parlamentarac Igor Šoltes, Vladimir Božović, izaslanik premijera Srbije Aleksandra Vučića, Ivan Kostić, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, kao i ambasador Srbije u Ljubljani Aleksandar Radovanović. U ime Srpske pravoslavne crkve skupštini je prisustvovao paroh Aleksandar Obradović, a u ime Srpskog narodnog vijeća Branko Jurišić, voditelj centralnog ureda. Jurišić je govorio o radu SNV-a i rezultatima lanjskih manjinskih izbora u Hrvatskoj.

- SNV ima 20 godina iskustava u građenju institucija srpske zajednice u Hrvatske i spremni smo pomoći novonastalim organizacija Srba u regionu - rekao je Jurišić.

1/2