>

novosti logo

Piše N.J.

Osnovano Akademsko udruženje srpske omladine ‘Josif Runjanin’

Udruženje okuplja Srbe mlađe od 40 godina s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije koji imaju fakultetsku diplomu ili su aktivni studenti s postignutih najmanje 180 ECTS bodova

U Vukovaru je 5. jula održana osnivačka sjednica Akademskog udruženja srpske omladine ‘Josif Runjanin’ koje će djelovati na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije. Za predsjednika je izabran Dušan Velimirović iz Vukovara, a njegovi zamjenici su Milica Šarčević iz Vukovara i Aleksandar Ilinčić iz Dalјa. Uz njih, u upravnom odboru bit će Vladimir Horvat iz Kneževih Vinograda i Jovana Popović iz Belog Manastira. Za sekretara udruženja izabran je Jovan Vlaović iz Dalјa.

- Svrha osnivanja udruženja jeste promovisanje, razvijanje i unapređenje evropskog sistema vrednosti, demokratskih tekovina, prava zagarantovanih Erdutskim sporazumom, lјudskih prava i prava mladih. Želimo informisati mlade uz aktivno poticanje društvenog i socijalnog preduzetništva, volonterstva i pružanje usluga socijalno osetlјivim, marginalizovanim grupama lјudi, uključujući tu i instrukcije učenicima i studentima, sakuplјanje humanitarne pomoći ili pomoć starijim osobama - ističe Dušan Velimirović.

Osim na povezivanju mladih s istoka Hrvatske, udruženje će raditi na povezivanju s mladim Srbima iz Hrvatske koji trenutno žive izvan njezinih granica.

- Podsticat ćemo na rad i afirmisanje mladih pripadnika srpske nacionalne manjine u smeru aktivnijeg bavlјenja društvenim temama i problematikom sa kojom se svakodnevno suočavaju. Naš cilj je da mladi od pasivnih posmatrača postanu aktivni učesnici dešavanja oko njih, kao i da članovi udruženja i šira mlađa populacija ostvare svoje potencijale i talente zarad opšteg napretka društva, a naročito Srba na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema - naglašava predsjednik Akademskog udruženja srpske omladine i dodaje da će udruženje imati zadaću informiranja mladih pripadnika srpske zajednice o mogućnostima obavlјanja stručnih praksi, zapošlјavanja i stipendiranja, kao i o djelovanju institucija Srba u Hrvatskoj.

Dušan Velimirović objasnio nam je i otkud ime udruženja.

- Josif Runjanin, jedan od istaknutijih i značajnijih Srba rođenih na području današnje Hrvatske, svojim likom i delom povezao je Srbe iz Hrvatske sa većinskom narodom. Zbog doprinosa Runjanina međunacionalnim odnosima Srba i Hrvata, smatramo da mu tako odajemo počast - govori Velimirović i poziva sve građane srpske nacionalnosti s područja navedenih županija mlađe od 40 godina, koji imaju fakultetsku diplomu ili su aktivni studenti s postignutih najmanje 180 ECTS bodova, da se pridruže udruženju.

1/1