Novosti

Politika

Ostavka Zaeva i drugi fantomi

Iznenađujući ishod lokalnih izbora u Sjevernoj Makedoniji: VMRO-DPMNE pobijedio je u 42 opštine, vladajući SDSM u 16. Prije četiri godine SDSM je pobijedio u 57 opština, a VMRO-DPMNE u samo pet. Poraz u Skoplju je ključan

Large internacionala  ko%c5%beul

Birač u Skoplju na drugom krugu lokalnih izbora (foto Tomislav Georgiev/Xinhua)

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora u Sjevernoj Makedoniji samo su potvrdili poraz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Zorana Zaeva, koji je sve začinio najavom ostavke na dužnost predsjednika vlade i stranke. Rijedak potez na trusnoj političkoj sceni gdje se porazi slave kao pobjede i gdje je institucija ostavke obesmišljena, pa se samim tim gotovo nikad ni ne poteže jer se rijetko kad prihvata.

Zaev, stiče se utisak, ipak nije jedan od njih. Ostavka još nije zvanična, odnosno još nije dostavljena parlamentu, a sa njom bi mogao sačekati još malo jer se nadaju da bi u decembru mogli konačno započeti pregovori za članstvo u EU-u. Kako god bilo, ostavka je, čini se, neupitna, a o njoj je odlučeno i prije ovog drugog kruga, kad je Zaev vezao svoju sudbinu za pobjedu u Skoplju, ocjenjuje za Novosti Gordana Duvnjak, urednica tjednika "Fokus". Zaev je tad, kaže naša sugovornica, "stavio u zalog svoju političku karijeru". U Skoplju je kandidata SDSM-a Petra Šilegova pobijedila službeno nezavisna kandidatkinja koju je podržao opozicijski VMRO-DPMNE, Danela Arsovska.

- To je trebalo da motiviše njihove članove ali, nažalost ili na sreću, motiviralo je i one koji bi htjeli da se on povuče. Nadam se da je njegova odluka iskrena i čin demokracije, a ne neke taktike i strategije. Sigurna sam da je razočaran sobom i svojim partijskim suborcima, koalicionim partnerima, međunarodnom zajednicom, ali bilo je iznenađujuće što je najavio ostavku ne samo na čelu partije već i na mjestu premijera. Naravno, koalicioni partneri sad demonstriraju jedinstvo i traže da se predomisli jer misle da je ta odluka ishitrena i nepotrebna - ističe Duvnjak.

Više je razloga za ovakav rezultat po kom je VMRO-DPMNE pobijedio u ukupno 42 opštine, dok je vladajući SDSM osvojio tek 16 opština. Prije četiri godine SDSM je osvojio 57 opština, a VMRO-DPMNE svega pet. Naša sagovornica ukazuje na to da se situacija sad preslikala, ali da VMRO-DPMNE nije dobio više glasova nego prije četiri godine, već ih je SDSM dobio mnogo manje, što ukazuje na to da su "građani kaznili SDSM, a ne nagradili VMRO-DPMNE čija vladavina u vreme Nikole Gruevskog nije zaboravljena", ističe ona. A građani su nezadovoljni mnogočime.

- Zaevu zamjeraju da je stavio sve na kartu eurointegracija i zanemario domaće probleme i data obećanja kad su došli na vlast, a došli su na vlast najviše zahvaljujući obećanju da će se boriti protiv kriminala i korupcije - podsjeća naša sugovornica i dodaje da su im zamjerali i "prevelike ustupke zbog ulaska u NATO nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma sa Grčkom, koji su doveli do promjene imena države i ustavnih izmjena".

Duvnjak naglašava da su građani pokazivali nezadovoljstvo i zbog spremnosti Zaeva da napravi ustupke Bugarskoj koji zadiru u historiju i identitet, kako bi se otkočili pregovori sa EU-om. A zamjeraju mu i lošu kadrovsku politiku te, kako kaže, "stavljanje u zaštitu ljudi koji su bili njegovi bliski suradnici, a za koje postoji sumnja da se bave kriminalom". Tu su i prevelika popustljivost prema albanskim koalicionim partnerima i nesnalaženje u covid-krizi: kasno nabavljene vakcine, velik broj umrlih od pandemije, nepreuzimanje odgovornosti za smrt 14 pacijenata u požaru u bolnici i neprihvaćanje ostavke ministra zdravlja, objašnjava dalje Duvnjak. Na kraju dodaje da je izabrao loše kandidate za gradonačelnike i to zbog prevelike sujete, "zbog čega je izgubio nekoliko fiksnih opština, a tu je i osipanje koalicionog potencijala i činjenica da su manje partije same izlazile na izbore, broj nezavisnih lista bio je ogroman, a sve je to uticalo da veliki postotak nezadovoljnih simpatizera SDSM-a ne izađe na izbore".

Već poslije prvog kruga postavilo se pitanje opstanka vlade. Zaev ostavku još nije zvanično podnio, a moguće je, što kaže i naša sugovornica, da će to učiniti tek krajem godine, jer postoji mogućnost da će izbori u Bugarskoj, koji slijede, donijeti promjene i možda otkočiti pregovore sa EU-om. A sve su opcije u opticaju, uključujući i prijevremene parlamentarne izbore, ali i široku koaliciju koju bi činili SDSM i VMRO-DPMNE. Zaev je za sada uvjeren da do promjena neće doći.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više