>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše R. I.

Osuda vandalizma

Biskup požeški Antun Škvorčević osudio je nedavno uništenje spomen-obilježja koje je u Medarima podignuto za sve mještane toga kraja stradale u prethodnom ratu

Biskup požeški Antun Škvorčević 22. augusta u svom je Biskupskom domu primio slavonskog episkopa Jovana Ćulibrka i oca Srpske pravoslavne crkve Đorđa Teodorovića. Tokom razgovora o različitim pristupima događajima iz prošlosti  i mogućnostima da se zajedničkim nastojanjima prevladaju problemi koji otežavaju suživot, biskup Škvorčević je osudio nedavno uništenje spomen-obilježja u obliku krsta koje je u Medarima podignuto za sve mještane toga kraja stradale u prethodnom ratu.

- Taj čin svjedoči da postoje još uvijek ranjeni ljudi, ili možda još teže, da postoje ljudi koji nose neku nutarnju prazninu iz koje ne prepoznaju da je križ jednako svetinja i nama katolicima i vama pravoslavnima jer nas podsjeća na muku i smrt istoga našega Gospodina, i na njegovu uskrsnu pobjedu. I to je znak kako je potrebno još uvijek na ovim prostorima nastaviti djelovati da se ono što je u ljudima razoreno izliječi, da znamo pristupati iz duhovnih, evanđeoskih polazišta u svakoj prigodi, pa i ovakvoj – kazao je Škovorčević i dodao kako je minulih dana s različitih strana bilo govora o prethodnom ratu.

- Moglo se i ovom prigodom čuti kako još uvijek nemamo dovoljno jednakog osjećaja jedni za druge, za žrtve jednih i drugih, i za zločine. Ukoliko još uvijek netko zastupa sustav da je žrtva na jednoj strani, a zločinac na drugoj, mi ne izlazimo iz stanja zla nego se vrtimo u njegovu začaranom krugu – istaknuo je požeški biskup.

Episkop Jovan tom je prigodom kazao da se potrebno moliti za one koji su stradali, ali i za one koji su počinili zlo u Medarima.

- Lako je moliti se za stradalnike, ali potrebno je moliti i za one koji su zlo nanijeli. Nažalost, u našoj novijoj povijesti imamo toga mnogo i moramo tu da se najdublje skrušimo pred Gospodom i da od njega tražimo milost za te ljude, a istovremeno da nam to služi na opomenu da ako se Hristom ne obogatimo, ako se Hristu ne obratimo, kako ćemo prepoznati da je taj krst simbol i stradanja i vaskrsenja i da on vaskoliki svijet blagoslivlja i oblagodaćuje i svima blagodat i blagoslov donosi - zaključio je Ćulibrk.

Spomen-obilježje, koje je uništeno 16. augusta, naposljetku je sanirano i po blagoslovu episkopa Jovana osvećeno povodom obilježavanja slave Preobraženja Gospodnjeg.

1/1