>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Osvetnički pohod

Jedini, ili jedan od vrlo rijetkih segmenata vlasti u kojem aktualna Vlada nešto poduzima jesu mediji, a ono što poduzima nije ništa drugo nego osvetnički pohod HDZ-ovih žurnalističkih uzdanica uz podršku Hasanbegovića

HRT

Jedini, ili jedan od vrlo rijetkih segmenata vlasti u kojem aktualna Vlada nešto poduzima jesu mediji, a ono što poduzima nije ništa drugo nego osvetnički pohod HDZ-ovih žurnalističkih uzdanica, uz podršku resornog ministra Zlatka Hasanbegovića. U svim drugim oblastima ne događa se ništa, jer je sve paralizirano sukobima između Karamarkove Domoljubne koalicije i Petrovljevog Mosta, te nesnalaženjem i neodlučnošću nestranačkog premijera Tihomira Oreškovića. Ali zato zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, uz raspuštanje Povjerenstva za neprofitne medije i najavu obračuna s Vijećem za elektroničke medije, teče upravo munjevito: vrijeme se ne gubi na razgovore o novinarstvu i profesionalizmu, niti se novi ljudi imenuju po kriterijima zanata i ugleda, nego se ustoličuje pripadnike kružoka koji već dugo i ne taji da je u službi HDZ-a, odnosno u službi aktualne Vlade. Ali i prethodna prisavska uprava, ustat će pravdoljubivi, činila je isto – čistila i imenovala svoje. Čak kad bi taj argument i držao vodu, a u jednoj mjeri drži, upravo je to najbolji argument u korist tvrdnje kojom je započeta ova bilješka: svjedočimo osvetničkom pohodu, a ne profesionalnom prestrojavanju.

Drvar

Vickasti ministar Hasanbegović usput je odgovorio na novinarsko pitanje o ‘desantu na medije’ koji osobno predvodi. ‘To nije nikakav desant na medije, to je desant na Drvar’, izjavio je ministar kulture. Eto, ispadne gore kad Hasanbegović pokuša biti duhovit, nego kad je smrtno ozbiljan: kad je smrtno ozbiljan, daje pokajničke izjave i iznuđeno se ograđuje od ustaških zločina i vlastitih čvrstih stavova; kad nastoji biti šereta, nepogrešivo se vraća u ideološki i anticivilizacijski glib u kojem se koprca cijeli svoj život.

MUP

Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, na kraju je ipak podvio repić i proveo ono što prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko javno zahtijeva od njega već tjednima: smijenio je Marija Bertinu, načelnika Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), a to je vjerojatno samo početak Orepićevog ispunjavanja Karamarkovih kadrovskih očekivanja u policiji, pa istu sudbinu mogu očekivati i svi drugi koje je prvi potpredsjednik, bez ikakvih dokaza, optužio da su bili u službi SDP-a i Zorana Milanovića. Evo kako je ministar Orepić objasnio smjenjivanje Bertine: ‘U kontekstu najavljenog brzog preustroja i ukupne organizacije Ministarstva unutarnjih poslova, cilj mi je bio rasteretiti tu ionako, samu od sebe, zahtjevnu dužnost, s teretom koji je uz nju vezan, i samo u tom kontekstu došlo je do te smjene. Nikakav pritisak. Ja sam već najavio brze korake u smjeru reorganizacije kompletnog sustava. Bit će toga još. Želim prilagoditi sustav i ljude onome čemu težimo. Definitivno nikakav pritisak.’ Navodni izostanak pritiska, koji je inače – što se tiče Karamarka – bio potpuno transparentan, spomenut je samo dva puta.

SOA

Nije samo Ministarstvo unutarnjih poslova na meti Karamarkovih čistačkih namjera. Sigurnosno-obavještajna agencija njegova je otvorena rana, otvorena više od mjesec dana. Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisala razrješenje ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, premijer Orešković uzeo je sebi vremena da razmotri slučaj i donese odluku, što se previše odužilo, a nisu pomogla ni višekratna Karamarkova javna upozorenja Oreškoviću da mu istječe vrijeme za stavljanje potpisa na Lozančićevu smjenu. ‘Mislim da će premijer potpisati Lozančićevu smjenu’, izjavio je, po tko zna koji put, šef HDZ-a u utorak navečer. Tako će vjerojatno i biti, no pritom Orešković ima dva problema. Prvi je da smisli način kako razriješiti Lozančića bez obrazloženja u kojem bi pisalo da je kršio zakon, što će biti teško izvesti. Drugi problem je Lozančićev nasljednik: premijer Orešković i potpredsjednik Vlade Božo Petrov tragaju za svojim čovjekom na mjestu ravnatelja SOA-e, jer ne žele pristati na opciju po kojoj bi na tu funkciju došao netko iz Karamarkovog špijunskog rasadnika.

Ministar

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, odustao je u nedjelju navečer od kandidature za ministra branitelja. U patetičnom obraćanju putem Facebooka objavio je da u pogledu njegovog imenovanja nije postignuto suglasje među partnerima u vlasti, što u prijevodu znači da je Most blokirao Brkićevo instaliranje u ministarsku fotelju. Uz Facebook-objavu, Brkić je stavio fotografiju vuka i pod fotografijom ostavio svoj krajnji domet u razumijevanju svijeta i života: ‘Izgleda slabiji od medvjeda i lava, ali ga nećete vidjeti zarobljena kako pleše ili dresirana kako skače kroz obruč!!!’ Dva dana kasnije, u utorak, premijer Orešković objavio je da će za ministra branitelja, umjesto vuka Brkića, predložiti Medveda, odnosno umirovljenog generala Tomislava Medveda, nekadašnjeg zapovjednika u ‘Tigrovima’. ‘Svi kandidati koji su bili, bili su jako dobri’, oglasio se i Tomislav Karamarko. ‘Naš kandidat broj jedan je sigurno bio Milijan Brkić, ali zbog silnog neljudskog i nekorektnog pritiska, koji je na njega izvršen, on je od toga odustao, a kad je već odustao, drago mi je da će tu poziciju preuzeti gospodin Medved.’ Bliže se unutarstranački izbori u HDZ-u, a Karamarku je izgleda jako važno da Milijan Brkić ne bude ljut na njega.
1/1