Novosti

Kronika

Oтaц Дaнилo o пoсту

Чoвjeк je ствoрeн, aли нeзaвршeн и њeгoв циљ je дa сe дoврши пo зaкoнимa Бoжjим, рeкao je Дaнилo Љубoтинa

Oyfvupmgh82kgw7usnjgop46nmm

Predavanjem arhimandrita Danila Ljubotine, duhovnika hrama Svetog preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, na temu ‘Post – povratak u život’ održanom 23. marta u prostorijama biblioteke ‘Prosvjete’ u Zagrebu, započeo je Velikoposni ciklus predavanja. U svom predavanju arhimandrit objasnio je što je smisao posta u životu Crkve i vjernika.

- Post je pročićenje i osvježenja duha i tijela, rekao je o. Danilo, podsjetivši da je 40 godina jevrejskog lutanja kroz pustinju bilo svojevrsno pročišćenje, kao i 40-dnevni Hristov post u pustinji. ‘Čovjek je stvoren, ali nezavršen i njegov cilj je da se dovrši po zakonim Božjim’, rekao je o. Danilo koji je također govorio o značenju pripremnog perioda i o sedam nedjelja časnog posta.

U ovo vrijeme, kad je više nego ikada potrebno pokajanje, svako od nas treba promišljati o postu i truditi se da ga duhovno i tjelesno ispunjava u meri svojih mogućnosti, rekao je otac, naglasivši da post bez molitve nema svrhe jer je to tek svojevrsna askeza. U punoj dvorani bili su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, sveštenstvo i monaštvo, kao i velik broj vjernika, a zanimljivost teme potvrđena je brojnim pitanjima iz publike. Predavanja koja organizira zagrebačka crkvena opština SPC-a, održavat će se do pravoslavnog Uskrsa 1. maja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više