>

novosti logo

Društvo Društvo

Otkočena sačmarica

Centar za mirovne studije naglašava da je nedopustivo da policija puca po ljudima, tim više što takvo ponašanje prema migrantima postaje pravilo

Tko radi, taj i griješi! Tom je banalnom frazom predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić komentirao ranjavanje migranta kraj Tuhobića u Gorskom kotaru, u kojeg je policajac ispalio metak iz sačmarice. Premda se još uvijek čeka službeni završetak istrage, Jagić tvrdi da je do opaljenja došlo slučajno jer je puška s metkom u cijevi bila otkočena i da, uostalom, migranti koji ilegalno prelaze granicu moraju biti svjesni opasnosti kojoj se izlažu. ‘Policija je tu da čuva granicu i tu nema neke prevelike filozofije. To se tako radi, policajci su profesionalno obavili posao. Naravno, tko radi, taj i griješi’, zaključio je sindikalac policajac. A ‘pogreška’ je takva da je migrant u riječkoj bolnici operiran čak četiri puta u samo nekoliko dana i da postoji realna opasnost da će ostati trajni invalid.

Postupanje policije, bilo namjerno ili slučajno, osudio je Centar za mirovne studije, ustvrdivši da je nedopustivo da policija puca po ljudima, uz naglasak na činjenicu da takvo ponašanje organa reda postaje pravilo. Podsjećaju da je lani u svibnju pucano na kombi u kojem su bila djeca i na anonimnu prijavu policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici u kojoj se također tvrdi da upotreba oružja nije iznimka nego ustaljena praksa.

Proteklih dana još jedna objava podsjetila je na činjenicu da policija, u pokušaju da Hrvatskoj osigura ulazak u šengensku zonu, brutalno sprečava prolazak migranata preko hrvatskog teritorija. Mreža nevladinih udruga Border Violence Monitoring Network (BVMN) u svom izvještaju za listopad upozorava da je sve više policijskog nasilja i brutalnog protjerivanja migranata. Posebno ističu užasavajuću priču o podrumu na graničnom prijelazu Bajakovo prema Srbiji u kojem navodno premlaćuju ilegalne migrante, među kojima su i djeca. Pozivajući se na razgovore s tridesetak izbjeglica, navode da granični policajci šakama i palicama tuku ljude u prostoriji bez prozora, veličine dva puta četiri metra. Ponekad, prema tvrdnjama migranata, koriste i elektrošokere. Podsjećaju da slična garaža navodno postoji i u Korenici.

Ista mreža nevladinih organizacija u izvještaju za rujan objavila je svjedočenje troje migranata koje je policija uhvatila pokraj Zagreba i odvela u neslužbene prostore na nepoznatoj lokaciji pored glavnog grada. ‘To nije bila policijska stanica, bila je poput sobe, garaže, vrlo prljava, jako je smrdjela, ne dobri ljudi’, izjavio je jedan od njih, ispričavši da su ih tukli pendrekom kada bi zatražili da odu na zahod. Takvi slučajevi teško se mogu svesti pod frazu ‘tko radi, taj i griješi’.

1/1