Novosti

Kronika

Otkriven obnovljeni spomenik žrtvama fašizma

Dvostruka svečanost u kordunskom selu Šljivnjak: Kao spomen na uništenje, na crvenoj zvijezdi petokraci na vrhu spomenika ostavljene su rupe od puščanih metaka

Na Međunarodni praznik rada u Šljivnjaku, selu Mjesnog odbora Veljun, svečano je otkriven obnovljeni spomenik žrtvama fašizma i palim borcima u NOB-u, a ujedno je obilježen i najveći radnički praznik. Devastirani spomenik je obnovljen na inicijativu Zagrepčanke Tatjane Vujičić Vlačić, a radove su izveli sami mještani Veljuna.

Obnova spomenika započela je 2015. godine i radovi su relativno brzo završeni. No, problem je bila jedna razbijena spomen ploča, pa je trebalo ponovo doći do imena žrtava, a taj je postupak trajao malo duže. Pomoć inicijatorima obnove je pružio historičar dr. Đuro Zatezalo. Spomenik je sada kompletan, kakav je bio do Oluje kada je devastiran. Kao spomen na uništenje, na crvenoj zvijezdi petokraci na vrhu spomenika ostavljene su rupe od puščanih metaka. Na tri spomen ploče, upisana su imena stotinjak stradalih civila i boraca među kojima je bio poznati španski borac i komandant Drugog kordunaškog odreda Robert Domani.

Svečanost je započela partizanskom pjesmom ‘Po šumama i gorama’ . Skup je pozdravio predsjednik županijskih antifašista Ratko Bošnjak, dok je predsjednik jednog od dva udruženja antifašista u Vojniću Dušan Crnković pozvao prisutne na promociju drugog, proširenog izdanja knjige dr. Đure Zatezala ‘Radio sam svoj seljački i kovački posao’, koja će se održati u petak, 12. maja u 19 sati u Vojniću. Ovo je ujedno bilo prvo javno predstavljanje nedavno osnovanog udruženja žena ‘Tradicija Korduna’ iz Veljuna koje su pripremile zakusku za sve sudionike.

- Prvi spomenik koji smo obnovili nalazi se u Lapovcu, za 50 poginulih boraca Primorsko-goranske brigade, a ovo je drugi obnovljeni spomenik. Na red dolazi i završetak obnove spomenika u Veljunu gdje je potrebno postaviti 17 novih ploča sa imenima ubijenih civila, pobijenih na Đurđevdan 1941. godine, a onda i spomenik na Cvijanović brdu - rekla je Tatjana Vujičić Vlačić.

- Na Kordunu, koji je obuhvaćao bivše kotare Slunj, Vrginmost i Vojnić, izgubilo je živote 29.420 ljudi. Ustaški zločinci su ubili 6.225 djece do 15 godina starosti. U borbi je poginulo 6.020 Kordunaša, partizana, širom Jugoslavije. U ovom selu je 1941. godine bilo 12 članova KPJ, od kojih je devetero zaklano u Hrvatskom Blagaju na Đurđevdan 1941. godine - kazao je Zatezalo.

Pored mještana Šljivnjaka i Veljuna, skupu su prisustvovali i karlovački dožupan Siniša Ljubojević, kandidatkinja HNS-a za karlovačkog župana Marina Novaković Matanić i Rade Kosanović, koordinator za rad srpskih manjinskih vijeća u SNV-u.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više