Novosti

Kultura

Otkucaji Dotrščine

Na mjestu najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba izvedena je umjetnička intervencija Gilda Bavčevića

Bhfzm4w5hytesf12f206ijf6vza

(foto Katarina Zlatec/Virtualni muzej Dotrčina)

Prošle je subote, na Svjetski dan mira, u zagrebačkom spomen-parku Dotrščina izvedena umjetnička intervencija Gilda Bavčevića ‘Otkucaji’. Na mjestu najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba, gdje je od 1941. do 1945. godine ustaški režim likvidirao nekoliko tisuća ljudi, umjetnik je u realnom vremenu upisao vlastite otkucaje srca. I dok je prošlogodišnjem radu Zorana Pavelića odlično poslužilo sunčano vrijeme, ove godine je moćnoj atmosferi otkucaja srca doprinio prvi tmurni jesenski dan. Intervencija je održana u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba, koje je drugu godinu zaredom dalo potporu projektu nakon prestanka financiranje od strane Ministarstva kulture.

- Umjetničke intervencije su važne jer stvaraju sjećanje na one koji su ovdje ubijeni. Neki su bili članovi KPJ, neki SKOJ-a, a neki su ubijeni samo zato što su naprosto pružili ruku svojim susjedima Židovima, Srbima i Romima ili zato što su željeli jasno ustati protiv okupatora. Ovom intervencijom se danas, kada se sužava prostor medijskih i slobode izražavanja, stvara aktivni prostor za slobodu govora - rekla je Vesna Teršelič iz Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta.

Prije same intervencije, Alen Sućeska okupljenima je ispričao priču o svojoj baki Nedjeljki Rubelli, koja je strijeljana u Dotrščini. Istom prilikom otkrivena je tabla s pjesmom Aleksandra Huta Kona.

- Ovo mjesto predstavlja jednu od najvećih sramota i grozota ovoga grada kroz njegovu više vjekovnu povijest. Ovo mjesto izuzeto je iz javne sfere, iz procesa obrazovanja, iz sjećanja. Ali predstavlja jedini uspješni povratak moguć u zadnje vrijeme - povratak fašizma. Trebamo ipak biti sretni da ovdje svake godine dolaze velika imena naše umjetnosti koja daju svoj doprinos kroz svoje umjetničko viđenje ovog mjesta - zaključio je Saša Milošević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više