>

novosti logo

Piše Ana Brakus

Otpusno pismo

Ne pođe li im za rukom još jedan pokušaj svrgavanja Davora Bernardića, dio pobunjenih članova SDP-a mogao bi svoj politički put nastaviti u novoj stranci. Pismo kojim od njega traže ostavku stoga treba promatrati i kao mogući alibi za odcjepljenje

Rat unutar SDP-a sve je totalniji. Izjave iz suprotnih tabora postaju žustrije, organiziraju se konferencije za medije, pišu se i potpisuju pisma za odlazak Davora Bernardića, predsjednika stranke. Na društvenim mrežama istaknuti SDP-ovci međusobno se vrijeđaju, a Bernardić za sada na sve to odgovara video-prilozima koji kod većine gledatelja izazivaju podsmijeh. To je, uostalom, posljednjih mjeseci najčešća reakcija na poteze koje vuče aktualni predsjednik SDP-a. Smiju mu se i oni koji mu se protive, ali i oni koji nisu sigurni što im donosi budućnost, pa zato ostaju uz njega.

Međutim, dio SDP-ovaca smatra da je došlo krajnje vrijeme da Bernardić podnese ostavku, a kako je prvi objavio portal Index, to će od njega zatražiti pismom u kojem se, između ostalog, navodi: ‘Poštovani Davore, sigurni smo da i sam vidiš da ovako dalje više ne ide.’ Točan broj potpisnika pisma, koje će najvjerojatnije biti predano do kraja ovoga tjedna, još uvijek nije poznat, a informacije koje dolaze do medija govore da vođe nove pobune protiv Davora Bernardića očekuju velik broj potpisa. Najavljuju da bi među njima mogla biti i većina članova Predsjedništva stranke.

Vojko Obersnel, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić i Kristina Ikić Baniček najistaknutiji su u pobunjeničkoj struji koja će, ne uspije li natjerati Bernardića da sam podnese ostavku, morati osvojiti prevlast u Glavnom odboru SDP-a. Stotinu i troje članova i članica Glavnog odbora navodno bi se trebalo sastati sredinom srpnja, a većina za sada nije donijela konačnu odluku, pa se navedenim pismom pokušava utjecati i na njih. Kao jedan od razloga za sastavljanje pisma navodi se i svojevrsno kreiranje alibija za odcjepljenje dijela pobunjenika koji bi osnovali novu političku stranku. Učine li to najesen, mogli bi iskoristiti medijsku vidljivost koju će im donijeti novoosnovani klub zastupnika u Saboru, a nadaju se i da će profitirati na ogorčenju proizašlom iz načina na koji Bernardić upravlja SDP-om.

Najoštriji u ovotjednim istupima bio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se na Twitteru obračunao sa svojim stranačkim predsjednikom i poručio mu da je vrijeme da se probudi i prestane sanjati. Bio je to Obersnelov odgovor na Bernardićevu poruku da kotarski izbori u Splitu pokazuju snagu SDP-a te da će on postati premijer. Inače, splitske kotarske izbore, na koje je SDP izašao u koaliciju s Novom ljevicom, ta je stranka zapravo izgubila i završila na drugom mjestu iza HDZ-a. Za Obersnelom nije zaostajao ni Siniša Hajdaš Dončić, koji je Bernardiću sada, i to nakon što mu je jesenas pružio podršku na Predsjedništvu stranke, poručio da mora otići jer SDP vodi u ponor. U četvrtak su im se u javnom pozivanju na ostavku pridružili Mihael Zmajlović i Ranko Ostojić.

Većina drugih istaknutih SDP-ovaca, a posebice onih koji su članovi Predsjedništva, izbjegava kontakt s medijima. Tako ostavljaju dojam da konačne procjene i svrstavanja još uvijek nisu dovršeni. Iako se Davora Bernardića praktički ruši od trenutka kada je stupio na dužnost predsjednika, pobunjenici nikada nisu bili bliže svome cilju, pa brojni članovi SDP-a zbog toga još nisu sigurni na kojoj će strani završiti kao pobjednici. Tek rijetki javno staju u obranu predsjednika stranke. Jedan od njih je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je u utorak na konferenciji za medije podržao Bernardića, naglasivši da se treba poštivati procedura i o unutarstranačkim problemima raspravljati na tijelima stranke, i istodobno ga okarakterizirao kao ‘robu s greškom’. Važno je napomenuti da bi u slučaju uspješnog rušenja Davora Bernardića do unutarstranačkih izbora upravo Komadina vršio dužnosti predsjednika SDP-a. U razgovoru za Novosti u Bernardićevu obranu stao je Davorko Vidović, politički koordinator SDP-a.

- Iz medija doznajem da se pišu nekakva pisma. Vi novinari uglavnom od tih kolega doznajete prije što planiraju nego što to doznaju članovi stranke. Već je to samo po sebi pomalo bolesno i govori o nakaradnom načinu ponašanja jednog dijela ljudi. Misle da stranka koja se zove socijaldemokratska može i dalje tolerirati najeklatantnije kršenje demokratskih procedura. Nije Davor Bernardić ni itko drugi u stranci nedodirljiv, ali za to postoje procedure. No raditi to svaka dva mjeseca i nanositi ovoliku štetu stranci, to je nedopustivo - kazao je Vidović za Novosti.

Vidoviću smo napomenuli kako dio pobunjeničkog tabora tvrdi da je u više navrata problem pokušao riješiti pred tijelima stranke. No on se s tim ne slaže.

- Ma to su mali miševi koji šute na sjednicama. Od Zmajlovića i Grbina ni glasa na sastancima - rekao je Vidović.

Grbin tu Vidovićevu izjavu za Novosti nije htio komentirati. Tek je dodao da ‘ona najviše govori o onome tko ju je dao’. I pobunjenici i lojalisti s kojima smo razgovarali slažu se da ogroman utjecaj na Bernardića u ovome trenutku ima Siniša Jagodić, PR savjetnik najzaslužniji za njegove brojne gafove na društvenim mrežama. Taj bivši suradnik Zdravka Mamića, koji je jednom prigodom izjavio da svemu što ima zahvaljuje upravo nedavno nepravomoćno osuđenom šefu Dinama, tvrde naši sugovornici, prepun je ideja koje ne podržava gotovo nitko iz Bernardićevog najužeg kruga, pa ga zato napuštaju i dugogodišnji suradnici. Jagodića se doživljava kao ključnu figuru u kreiranju posljednjih video-obraćanja Davora Bernardića u kojima predsjednik stranke iznosi njemu svojstven zaključak kako oni koji ga ruše ‘neće imati njegovu podršku’. Jagodića smo kontaktirali, ali je odbio razgovarati.

- Nije bitno surađujem li sa SDP-om, javite se glasnogovorniku. Ne mislite valjda da ću s vama polemizirati o svom poslu, ja to radim profesionalno - rekao nam je on.

Da ni ostali članovi ne miruju, dokazuje pismo koje je na adresu Predsjedništva SDP-a u srijedu uputilo osam gradonačelnika iz redova te stranke. Kako piše Telegram, u pismu pozivaju Predsjedništvo da na stranačkim tijelima raspravi o vodstvu i odnosima u stranci jer smatraju da je to jedini način da se riješe problemi, pa taman to rezultiralo i promjenom vodstva. ‘Molimo da se na nas ne vrši pritisak da stavljamo svoj potpis na pismo koje ne nudi nikakva konkretna rješenja. Mi najbolje znamo da se izbori ne mogu dobiti puštanjem ‘spinova’, kao ni svađama, već samo ustrajnim radom i odgovornošću, uz posvećenost svojim građanima i njihovim problemima’, pišu gradonačelnici predvođeni koprivničkim Mišelom Jakšićem.

Dodatan problem Bernardiću ovog tjedna predstavlja i raspuštanje županijske organizacije u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Unutarstranački izbori za predsjednika SDP-a te županije trebali su se održati 30. lipnja, ali su prolongirani do jeseni. Kako Novosti doznaju, glavni razlog raspuštanja bila je Bernardićeva nevoljkost da reagira na kandidaturu Željka Sabe na čelno mjesto te županijske organizacije. Naime, veći dio članova SPD-a Vukovarsko-srijemske županije smatra da je Bernardić već pogriješio kada je šutke otrpio Sabinu kandidaturu za čelno mjesto vukovarske gradske organizacije, koju je u konačnici i preuzeo, iako je 2015. odslužio osmomjesečnu zatvorsku kaznu zbog nuđenja mita. Sabini kritičari smatraju da su njegove ambicije na županijskoj razini naprosto nešto što ne mogu prežvakati. Na to su ranije upozorili Bernardića, koji je još jednom propustio reagirati.

Svojevrsnu finalnu obranu prije predaje pisma pobunjenika i upuštanja u najnoviju bitku za prevlast unutar SDP-a, Davor Bernardić trebao je iznijeti u četvrtak na konferenciji za medije, ali to se nije dogodilo. Javnost, ipak, neće moći još dugo izbjegavati.

1/1