>

novosti logo

VIDEO: Otrovna vremena

Čak i da je bilo utvrđeno da je Rusija odgovorna za trovanje svog bivšeg agenta u Velikoj Britaniji i da je u sirijskom gradu Dumi korišten bojni otrov, reakcija zemalja na čelu sa SAD-om je neprimjerena, smatraju sudionici tribine ‘Rusija na udaru’ održane u zagrebačkom Privrednikovom domu.

- Rusija je 2008. spriječila da Gruzija uđe u NATO, 2014. u Ukrajini je spriječila američki scenarij, dok u Siriji brani svoje saveznike, nastojeći pokazati da je velika sila - naglasio je bivši ambasador Hrvatske u Moskvi Božo Kovačević.

- Iako članica NATO-a i EU-a, Hrvatska je trebala voditi konzistentnu politiku i imati svoj stav kao neke druge zemlje članice. Čudi pozivanje Vladimira Putina u posjetu u vrijeme dok se protjeruje diplomat iz ambasade. Hrvatskoj bi bilo najpametnije da kritizira daljnju eskalaciju napetosti između Rusije i Zapada - dodao je Kovačević.

- U nekoliko godina, koliko traje rat u Siriji, zabilježeno je preko 80 slučajeva korištenja bojnih otrova od svih strana u sukobu, ali do sada nije bilo ovakve reakcije - kazao je novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić, ističući da Rusija nastoji destabilizirati zemlje regije koje nisu u NATO-u kako bi pokušala zadržati svoj utjecaj u Evropi.

- Tko kontrolira Siriju, kontrolira i Bliski istok - uvjeren je novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, ističući da se Rusija i Iran u Siriji bore protiv imperijalne politike Zapada kojom se pokušava srušiti Bašar al Asad.

- Problem rata u Siriji nije Asad nego nastojanje da se sačuva Izrael i da se prekine ‘šijitski polumjesec’ između Iraka i Libanona, prvo u Iraku, a onda u Siriji - uvjeren je Diab.

Naveo je da su arapske zemlje financirale 40.000 džihadista, ali Asad drži 82 posto teritorija i sve veće gradove u Siriji. Mediji manipuliraju i lažu, dodao je, a samo je Katar 2014. godine dao 24 milijarde dolara za medijsku kampanju protiv Asada.

- Rusija ne želi raspad EU-a jer bi to bila katastrofa za nju - uključio se iz publike ruski diplomat Dimitrij Maljcev.

Po njegovim riječima, Rusija je u ovaj dio Evrope investirala deset puta više od SAD-a pa joj nije u interesu destabilizacija regiona. Stoga želi da se EU konsolidira i ojača da ne trpi kolateralnu štetu u nadmetanju koje SAD nameće Rusiji. Pitali smo sudionike hoće li Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji proteći mirno i hoće li biti bojkota.

- Putin je prejak igrač da bi nešto takvo dozvolio - smatra Diab, a i Kovačević naglašava da bojkota neće biti.

- Nešto je pokušao šef diplomacije Boris Johnson, ali su mu iz Engleskog nogometnog saveza, čiji je budžet veći od onog ministarstva, poručili da se ne zanosi - kazao je Kovačević.

1/2