Novosti

Kultura

Otvoren 29. Animafest

Kao i svake godine pripremili smo more raznih programa, najboljih novih i starih filmova, koji su kao i brojni gosti najveća snaga našeg festivala, poručuju organizatori

Ovogodišnje, 29. po redu izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, koje je otvoreno prigodnom ceremonijom 3. juna, ističe se po paralelnom održavanju programa na dvije lokacije – u kinima Tuškanac i Kinoteka. Naime, kako je kino Europa trebalo biti zatvoreno do 1. juna, organizatori su središte festivala morali prebaciti u Tuškanac koji je po broju sjedala manji od Europe, zbog čega je za programe, uključujući i otvaranje, korištena i Kinoteka.

U ispunjenoj dvorani kina Tuškanac izaslaniku premijera Hrvoju Manenici, izaslanici gradonačelnika Zagreba Vesni Kusin i uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta, Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala i predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer.

Marcich i Antauer podsjetili su na nedavno preminulog Milana Blažekovića koji je kao jedan od doajena Zagrebačke škole crtanog filma postavio Hrvatsku na posebno i u svijetu priznato mjesto u svijetu animacije.

- Kao i svake godine pripremili smo more raznih programa, najboljih novih i starih filmova, koji su kao i brojni gosti najveća snaga našeg festivala i njegovog pozicioniranja na međunarodnoj sceni, rekao je Šuljić.

Paola Orlić objasnila je razloge preseljenja u Tuškanac u kratkom roku,, dok je Matea Milić zahvalila kinu Tuškanac i Hrvatskom filmskom savezu koji su kolegijalno reagirali na problem s lokacijom.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Suzan Pitt, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Jayne Pilling i Nagrada za najbolju školu animacije francuskoj školi Gobelins, l’ecole de l’image koju je preuzela profesorica Cecile Blondel.

U Kinoteci je također upriličena skraćena ceremonija otvaranja tokom koje su se prisutnima obratili Šuljić, Milić i Orlić, poručivši da se obraćaju publici koja iznad svega želi gledati filmove.

U obje dvorane prikazan je prvi od šest ‘slotova’ Velikog natjecanja kratkometražnog filma.

Tokom ovogodišnjeg Animafesta od 3. do 8. juna u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema, kao i na brojnim drugim gradskim lokacijama, bit će prikazano preko 400 umjetničkih animiranih filmova iz 85 zemalja svijeta, od čega 150 njih u više takmičarskih programa. Festival krase i brojna popratna događanja, od kojih je dio održan u vikendima uoči festivala.

Podsjetimo da će tokom festivala biti upriličena retrospektiva Nedeljka Dragića, još jednog od doajena Zagrebačke škole crtanog filma.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više