>

novosti logo

Piše N.J.

Otvoren Animafest: Od Profesora Baltazara do horora

Do subote 9. juna zagrebačka publika će moći pogledati preko 400 animiranih filmova, od čega 152 u takmičarskim programima

U punoj dvorani zagrebačkog kina Europa u ponedjeljak je otvoreno 28. izdanja Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb. Do subote 9. juna publika će na raznim lokacijama moći pogledati preko 400 animiranih filmova, od čega 152 u takmičarskim programima. Ovogodišnje izdanje Animafesta obilježava dvije važne godišnjice: 200. godina od kreiranja lika Frankensteina, zbog čega je tema ovogodišnjeg izdanja horor, i 50. godina od nastanka kultne serije domaćeg crtanog filma ‘Profesor Baltazar’.

Najznačajniji hrvatski filmski festival i jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu u ime gradonačelnika Zagreba otvorila je njegova izaslanica, pročelnica Ureda za kulturu Ana Lederer.

- Najuspješniji animirani projekt Hrvatske i Zagreba doživio je pola stoljeća i probleme još uvijek rješava na nenasilan način te nam svima može biti uzor, posebno nama koji se bavimo politikom. Govoriti o ‘Profesoru Baltazaru’ nemoguće je a da se ne prisjetimo velikog umjetnika Zlatka Boureka koji nas je nedavno napustio - rekla je Ana Lederer.

Prisutnima su se obratili i Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, kao i Matea Milić i Paola Orlić, producentice festivala.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Paulu Fierlingeru, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Paulu Wellsu i Nagrada za najbolju školu animacije Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts). Nagradu Paulu Fierlingeru uručila je predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer, naglasivši kako nagradu ponovno dobiva jedan od njezinih prijatelja.

1/3