>

novosti logo

Piše N.J.

Otvoren Animafest: U znaku Borde

Nagrada za životno djelo Animafesta Zagreb pripala je Borivoju Dovnikoviću - Bordi, poznatom animatoru i karikaturistu Novosti

Svečano otvaranje 27. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta, upriličeno 5. juna u zagrebačkom kinu Europa, proteklo je u znaku dodjela nagrada zaslužnima za razvoj animacije. Festival je u ime gradonačelnika Milana Bandića otvorila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

- Ovaj festival čini Zagreb posebnom kulturnom destinacijom svih sladokusaca, onih koji cijene i koji se bave animiranim filmom - rekla je ona.

Prisutnima, među kojima su bile ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i izaslanica predsjednice Renata Margaretić Urlić, obratili su se i Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice festivala.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je karikaturistu i animatoru Borivoju Dovnikoviću - Bordi, nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije pripala je Maureen Furniss, nagrada za najbolju školu animacije praškoj FAMU-i, a nagrada za izniman doprinos umjetnosti animiranog filma Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e Jean-Françoisu Laguionieu.

Primajući nagradu, Borivoj Dovniković - Bordo, koji je pored Dušana Vukotića jedini hrvatski dobitnik ove prestižne nagrade, rekao je da mu je ovo najdraže priznanje koje je dobio.

- Posebno mi je drago da nagradu primam u dvorani u kojoj je 1951. godine održana premijera prvog našeg autorskog dugometražnog animiranog filma ‘Veliki miting’ na kojem sam i ja radio - rekao je dobitnik čija je retrospektiva filmova prikazana na festivalu.

Podsjetimo, za vrijeme održavanja festivala, od 5. do 10. juna, u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka, kao i na brojnim drugim gradskim lokacijama bit će prikazano 350 animiranih filmova. Tokom festivala će se održati i niz popratnih sadržaja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga te Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama.

1/1