Novosti

Kronika

Oтвoрeнa Kућa бaрaњскoг кулeнa

У Брaњинoм Врху кoд Бeлoг Maнaстирa службeнo je oтвoрeнa Kућa бaрaњскoг кулeнa. Финaлe je тo прojeктa вриjeднoг 12,5 милиjунa кунa у склoпу Интeрвeнциjскoг плaнa Грaдa Бeлoг Maнaстирa и Oпћинe Дaрдa

Large 5

Kulenova kuća

Posljednjeg aprilskog dana ove godine, u Branjinom Vrhu kod Belog Manastira, službeno je otvorena Kuća baranjskog kulena. To je finale projekta koji je započeo 2017. godine u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Projekt je vrijedan 12 i pol milijuna kuna, od kojih je Evropska Unija sufinancirala 10.629.000 kuna iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Da je to važan projekt i da se otvara u jeku predizborne kampanje vidjelo se i po uzvanicima koji su prisustvovali otvaranju: ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak, ravnatelju SAFU-a Tomislavu Petricu, županu Osječko-baranjske županije Ivanu Anušiću, saborskom zastupniku Goranu Ivanoviću i belomanastirskom gradonačelniku Tomislavu Robu.

Miodrag Komlenić, predsjednik "Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen" koja upravlja Kućom baranjskog kulena, tom je prilikom izjavio da je taj objekt napravljen u skladu sa svim higijensko-sanitarnim propisima te da je potpuno proizvodno opremljen sa svom potrebnom opremom: od strojeva za mljevenje i miješanje mesa i punjenje do komora za hladno dimljenje i sušenje, i to ne samo kulena, nego i ostalih domaćih suhomesnatih proizvoda. Ujedno to je i edukativni objekt koji će pomoći članovima "Baranjskog kulena" da uvide značaj spoja tradicionalne proizvodnje i moderne opreme, što osigurava dostupnost proizvoda tokom cijele godine i stalan visoki kvalitet. Osim toga, taj je projekt važan za baranjski turizam, razvoj i gospodarstvo. Projekt je pohvalila i ministrica Tramišak: "Ovo je projekt zaista lijepog naziva i još ljepše priče, a to je put brendiranja baranjskih proizvoda i omogućavanje malim proizvođačima da nastave proizvoditi ovaj autohtoni proizvod."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više