>

novosti logo

Piše N.J.

Ozbiljne teme za mladu publiku

Na ovogodišnjem, 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, bit će prikazano i 16 filmova hrvatskih autora, od toga devet u regionalnoj konkurenciji, a ostali u raznim službenim programima, od Teen Doxa do Kontroverznog Doxa. Zanimljivo je da su festivalske kriterije ispunili i neki mladi autori, pogotovo oni čiji će filmovi biti prikazani u Teen programu.

Jedan od njih je film ‘Uzdanica’ Antona Mezulića koji govori o mladom studentu prava koji kroz srednju i osnovnu školu sebe izgrađuje u konzervativnog političara. Film, osim što prati njegovo okruženje, prati i njegovo upoznavanje sa svijetom odraslih o kojem je maštao u djetinjstvu.

- U devet minuta filma dao sam profil mladića koji je odlučio biti političar, pa se s 18 godina upisao u stranku. Htio sam proučiti kako se snalazi u cijeloj zavrzlami u toku izborne noći u izbornom stožeru stranke - kazao je u razgovoru za Novosti Mezulić, kojeg nije iznenadilo što je glavni junak pokušao manipulirati svojim prikazom u filmu.

- Imam iskustva sa snimanjem mladih ljudi koji, za razliku od starijih, često pokušavaju stvoriti idealnu sliku o sebi. Tako se i moj protagonist nastojao prikazati kao ambiciozan i angažiran mladić koji želi pomoći društvu, što sam mu na kraju i dopustio - svjedoči on i dodaje da je ‘Uzdanica’ zamišljen kao desetominutna reportaža. Nakon prvih snimljenih materijala, shvatio je da je riječ o atraktivnom sadržaju od koje se može sastaviti dobra priča.

U istom programu prikazuje se i film ‘Ne žalim ni zbog čega’ o gej mladiću s otoke Visa koji govori o plesu, borbi protiv predrasuda i pravu na ljubav. Njegova autorica Lucija Strugar iz Oroslavlja, učenica trećeg razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, ističe da je glavni junak prihvaćen u svojoj maloj sredini.

- Na ideju sam došla sasvim slučajno. Krenuli smo od snimanja starih kuća na Visu, a obilazeći jednu od njih naišli smo na Velimira. Otvoreno nam je rekao da je gej i odlučili smo napraviti film o njemu. Imali smo samo jedan dana za snimanje, navečer smo namontirali trailer i to je bilo to - kaže ona i dodaje da je film nastao kao dio školskog projekta u suradnji s udrugom Restart. Film je na karlovačkom Filmskom festivalu četiri rijeke dobio nagradu za najbolji hrvatski dokumentarac.

- Na neke je ostavio pozitivan dojam, a na neke negativan, jer je u školi bilo dosta osoba s predrasudama. No, tamo gdje je dosad prikazan, u Karlovcu i na Vox Femininae festivalu, naišao je pozitivne reakcije - kaže Lucija Strugar i dodaje da je uspjeh ovog filma potiče da upiše Akademiju dramske umjetnosti, za koju se intenzivno priprema usporedno s učenjem za maturu.

1/1