Novosti

Politika

Oživljavanje rute

Unatoč ukupnom smanjenju broja migranata, u zadnje tri godine povećava se njihov broj na balkanskoj ruti koja tako postaje glavni pravac za dolazak u Europu, piše u nedavno objavljenom izvještaju SOA-e za 2019. godinu

9ljt4xytuusoipeb475u78twadu

(foto Matija Habljak/PIXSELL)

Unatoč ukupnom smanjenju broja migranata, u zadnje tri godine povećava se njihov broj na balkanskoj ruti koja tako postaje glavni pravac za dolazak u Europu, piše u nedavno objavljenom izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije za prošlu godinu. Države na balkanskoj izbjegličkoj ruti, navodi se dalje, nemaju dovoljne kapacitete za zbrinjavanje većeg broja migranata, a migrantski pritisak potiče jačanje krijumčarskih mreža. Sve češće su kratke vijesti iz crne kronike o uhićenjima migranata ili njihovih krijumčara. Tako je prije dva dana policija na različitim područjima oko Crikvenice uhitila tri osobe u dobio od 40, 41 i 42 godine koje su prevozile više stranih državljana u teretnim vozilu te pokušale pobjeći. Početkom mjeseca USKOK je na temelju prijave primorsko-goranske policije pokrenuo istragu protiv osam krijumčara migranata koji su u nepune dvije godine zaradili gotovo 300.000 kuna.

A da države na ruti, kako navodi SOA, nemaju kapacitete nositi se s dugotrajnom krizom zorno svjedoči i nedavni požar u kampu Moria na grčkom otoku Lezbos, polazištu balkanske rute. Tamo je više od 12.000 ljudi ostalo bez ionako klimavih krovova nad glavom, a prije nesreće pojavili su se i slučajevi zaraze koronavirusom. Zemlje poput Njemačke i Francuske odlučile su prihvatiti oko 400 djece bez pratnje, a svoj obol dala je i Hrvatska koja je odlučila primiti njih dvanaest. Ostatak migranata i dalje ostaje u Grčkoj. Prema izvještajima s terena, ionako nehumani uvjeti života postali su još više dehumanizirajući. Migranti tako spavaju na otvorenom, nemaju pristup vodi, nedostaje im hrane. Neki su preseljeni u privremeni kamp Kara Tepe, dok su drugi odbili tu opciju, nadajući se preseljenu u zapadne europske zemlje.

Mediji su javili kako je prilikom premještaja 56 osoba bilo pozitivno na koronavirus, a organizacija Liječnici bez granica na Twitteru je napisala da ih je policija odbila primiti u novu kliniku na Lezbosu. Europa i dalje zatvara oči pred problemom, a tek lagano otvori kapak kad se dogodi katastrofa poput spomenutog požara.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više