Novosti

Kronika

Pakrac: Održana predstava ‘Bakina škrinja’

Edukativna predstava i prezentacija tradicionalnih duvačkih instrumenata s elementima plesne radionice odlična su forma za predstavljanje običaja i kulture, rekao je Nikola Ivanović

Glumci Dječjeg kulturnog centra iz Beograda održali su 29. januara predstavu ‘Bakina škrinja’ u pakračkoj Gradskoj vijećnici. U drugom dijelu programa, muzičko-plesnoj radionici, poznati muzičar Miloš Nikolić, profesor kavala u Muzičkoj školi ‘S. S. Mokranjac’, i balerina Ivana Dubovac, članica ansambla ‘Pozorišta na Terazijama’, upoznali su publiku s tradicionalnim drvenim duvačkim instrumentima: kavalom, dudukom, frulom, diplama i gajdama te su ih učili da igraju narodne, starogradske igre.

Predstava je organizirana kao nastavak saradnje VSNM-a Pakraca i Požeško-slavonske županije s ambasadom Srbije u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije.

Nikola Ivanović, predsjednik županijskog VSNM-a, zahvalio je glumcima na odličnoj predstavi i naglasio potrebu da ovakvi sadržaji u Pakracu budu češći, kao i nadu da će se nastaviti kvalitetna saradnja sa Upravom za dijasporu i ambasadom Srbije u Zagrebu.

- U razgovoru s glumcima, ali i domaćim ljudima, shvatili smo da je ovo prva posjeta pozorišta i predstava iz Srbije unazad 30 godina - rekao je Ivanović, ističući da je publika s interesom pratila predstavu i uronila u duh minule epohe, ali i uočila generacijski jaz između baka i djedova s jedne, i djece s druge strane.

- Edukativna predstava ‘Bakina škrinja’ i prezentacija tradicionalnih duvačkih instrumenata s elementima plesne radionice odlična su forma za predstavljanje običaja i kulture koji su bili karakteristični za Srbiju na prelazu iz 19. u 20. vijek - rekao je Ivanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više