>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše N.J.

Pakrački VSNM na tradicionalnom sajmu

Srpska zajednica ove se godine prvi put predstavila na već tradicionalnom sajmu ‘Slavonski banovac’, održanom 21. oktobra u Pakracu. Na ovogodišnjem, devetom izdanju sajma, koji predstavlja ono najbolje iz turizma, gastronomije, tradicije i privrede zapadne Slavonije, ali i drugih dijelova kontinentalne Hrvatske, predstavila su se 104 izlagača. Svi oni, kao i posjetioci, mogli su uživati na Grahfestu na kojem se u kuhanju graha natjecalo 55 ekipa.

Srpska zajednica predstavila se kroz prodajno-izložbeni štand VSNM-a Grada Pakraca. Na štandu je prikazana etno-zbirka rukotvorina iz sela Branešci koju vrijedno sakuplja i čuva Mirjana Miletić Milašinović, kao i proizvodi lokalnih poljoprivrednika i proizvođača suvenira.

- Izuzetno mi je drago da smo probili led i prikazali dio tradicije i rukotvorina Srba na ovom sajmu i da su naši peškiri, narodne nošnje i ostale rukotvorine pobudile veliki interes posjetitelja. Možda je još važnije da smo uspjeli potaknuti dio naših poljoprivrednika da se predstave i prodaju svoje proizvode na našem štandu. Pokazalo se da je izuzetno važno raditi na komercijalizaciji proizvoda i njihovom marketingu na lokalnom nivou jer postoji potražnja za kvalitetnim i inovativnim proizvodima - rekao je Nikola Ivanović, predsjednik pakračkog VSNM-a i zamjenik gradonačelnice Pakraca.

Ivanović je zahvalio svima koji su doprinijeli da se i srpska zajednica predstavi javnosti, a naročito Mirjani Miletić Milašinović i Mirsadi Popović Damjanović, gradskoj vijećnici SDSS-a, koje su u najvećoj mjeri pomogle u ovoj aktivnosti Vijeća. Podsjetio je i na velike zasluge pakračkih vladika SPC-a u privrednom razvoju Pakraca.

- Vladika Sofronije Podgoričanin, koji je u Pakracu kao eparhijskom sjedištu stolovao od 1705. do 1710. godine, izborio za dva velika godišnja sajma, o Đurđevdanu 6. maja i Maloj Gospojini 21. septembra - rekao je Ivanović.

Sajam je organizirao Grad Pakrac uz pomoć Udruženja obrtnika Pakrac – Lipik, Poduzetničkog centra Pakrac i Turističke zajednice Grada Pakraca, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Partneri sajma su bili Hrvatska gospodarska komora i LAG ‘Zeleni trokut’.

1/2