>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Paljenje SR Hrvatske

Postavlja se dilema kako podnijeti novi ustaški idiotizam na Poljudu, a podržati sve masovniji demokratski pokret pod grbom kluba

Grupa navijača Hajduka u nedjelju je na poljudskoj tribini, za vrijeme domaćeg ligaškog susreta, zapalila trobojnicu SR Hrvatske sa zvijezdom, dok je crnu zastavu 9. bojne HOS-a razvijorila na pozdrav. Datum je bio 10. travnja, na koji je osnovana NDH, kao i godine 1991. ta splitska bojna s nazivom ‘Rafael Boban’. Poruka je nedvosmislena: navijači su udarili na jugoslavensku, socijalističku prošlost Hrvatske i Hajduka te se opet priklonili ustaškoj ideologiji. Dobar dio javnosti imao je zbog te geste probavnih problema, ali i tzv. identitetskih. No pokazat će se da su obje reakcije sušta politika i da tako slučaju treba i pristupiti.

Naime, postavlja se dilema kako podnijeti novi ustaški idiotizam na Poljudu, a podržati sve masovniji demokratski pokret pod grbom kluba. Dilema je ozbiljna, mada često pati od kratkovidnosti. Jer mnogi će tih nekoliko tisuća mladih ustašofila na tribini olako poistovjetiti s gotovo 37 tisuća članova Hajdukovih navijačkih udruga registriranih samo 2016. godine. Članovi su prije četiri godine preuzeli nadzor nad klubom i glasačko te debatno učešće u procesu demokratizacije bez premca u državi. Kao politički subjekt, nadgledaju oporavak dotad lupeški očerupanog kluba, ne dopuštajući privatizaciju i premoć menadžerskog interesa.

Na tribini, međutim, raširen je otprije znani općedruštveni nedemokratski ogled u kojem navijači ni ne prednjače kao politička avangarda, a nisu ni najjači – samo su najglasniji i rijetko se kriju. Štoviše, tribine najposjećenijeg stadiona u Hrvatskoj su posljednjih godina razmjerno pitome, ako ih stavimo u pripadajući divljački kontekst. Gradonačelnik Splita šuruje s ustaštvom, no više ministara – a tek parlamentaraca – u istoj državi ide kudikamo dalje. Crkva je naklona fašizmu, školski sistem na nj neotporan, mediji kunktatorski benevolentni, glavna opozicijska stranka oportunistička. Pa znači da bi demokratskom procesu u Hajduku, kao i generalno, trebalo žešće prionuti, a ne od njega dići ruke zbog mučne prisutnosti desnih radikala.

1/1