Novosti

Politika

Paljevina ili zapaljenje?

U Petrinji, u noći između 2. i 3. oktobra gorjela je zaštitna PVC ograda oko hrama sv. Spiridona u izgradnji, jednog od rijetkih objekata Srpske pravoslavne crkve koji se pokušavaju izgraditi u hrvatskim gradovima poslije rata devedesetih

Jxtpbny7jfnzs4jz1syukqgtcxx

Zaštitna PVC ograda oko hrama sv. Spiridona u izgradnji (foto Facebook)

Poslije prve promocije knjige Nataše Mataušić o Diani Budisavljević održane u Sisku, a prije komemoracije za žrtve sisačkog dječjeg logora, samo nekoliko kilometara dalje, u Petrinji, u noći između 2. i 3. oktobra gorjela je zaštitna PVC ograda oko hrama sv. Spiridona u izgradnji.

‘Ne možemo reći da smo ovaj vandalski čin očekivali, ali svakako nismo iznenađeni. Hvala Bogu, vatra se nije proširila, jer je u tom slučaju mogla zahvatiti drvenu građu koja se nalazila neposredno uz ogradu. Šteta je minimalna, ali je poruka jasna. Naš odgovor je takođe kratak i jasan: ‘Možeš da radiš šta hoćeš i kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš’, jer će svaki napad na svetinju Božiju biti prijavljen policiji. Sigurni smo da je ovo nedelo stav pojedinaca, nikako većine, a koji ne prežu ni pred Bogom, ni pred ljudima, kako bi iskazali svoje frustracije’, objavio je paroh petrinjski otac Saša Umićević na Facebook-stranici petrinjske parohije.

Na mjesto događaja izašla je i policija. Iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke Novostima je saopćeno da je nadležna policijska uprava 3. oktobra oko 2 sata zaprimila dojavu Centra 112 o požaru u blizini hrama sv. Spiridona u Petrinji. ‘Prilikom postupanja utvrđeno je da je došlo do zapaljenja papirnatih vreća građevinskog materijala kojom prilikom je vatra zahvatila armaturnu mrežu koja služi kao ograda. U ovom događaju nije poznat način nastanka požara te nije nastupila materijalna šteta’, kažu iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke.

Hram sv. Spiridona u Petrinji jedan je od rijetkih objekata Srpske pravoslavne crkve koji se pokušavaju izgraditi u hrvatskim gradovima poslije rata devedesetih. Prethodni hram sv. Spiridona srušen je odmah na početku rata 1991. Građevinska dozvola za izgradnju ovog najzapadnijeg hrama SPC-a na području Banije dobivena je točno prije godinu dana, kada je osvećenje temelja crkve obavio gornjokarlovački episkop Gerasim.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više