Novosti

Kronika

Parastos za žrtve Koranskog mosta

Trinaest stanovnika Krnjaka ubijeno je na Koranskom mostu prije 26 godina. Nakon brojnih peripetija za taj je zločin na četiri godine zatvora pravosnažno osuđen Mihajlo Mišo Hrastov

Wmq7rke80fvujtqmn5er7rptpkx

Cvijeće na Koranskom mostu 2013. godine (foto Dominik Grgurić/PIXSELL)

Roditelji, rodbina i prijatelji prisjetili su se 21. septembra stanovnika Krnjaka ubijenih na Koranskom mostu prije 26 godina. Uz pomoć općine Krnjak i Općinskog VSNM-a Krnjaka priređen je u crkvi u Donjem Budačkom parastos ubijenim pripadnicima Teritorijalne odbrane Krnjaka. Parastos je služio arhimandrit Naum Milković.

Pripadnici TO Krnjaka upućeni su, 21. septembra 1991. godine u večernjim satima, u kasarnu na Gornjem Mekušju pokraj Karlovca po kamione s namjerom da ih odvezu u Krnjak. S njima su bili i mladi vojnici JNA. Na Koranskom mostu zaustavili su ih policijski specijalci. Odvojili su mlade vojnike i odveli ih u policiju, a teritorijalce razoružali, te postrojili jednog do drugog uz ogradu mosta. Tom prilikom je ubijeno 13 teritorijalaca, a trojica su teško ranjena. Nakon brojnih peripetija i sudskih smicalica za taj je zločin optužen i pravosnažno osuđen Mihajlo Mišo Hrastov i to na četiri godine zatvora. Karlovački suci nisu imali hrabrosti u tri postupka osuditi Hrastova, pa je stvar u svoje ruke uzeo Vrhovni sud.

Prije desetak godina, srpska zajednica željela je ubijenim Krnjačanima odati počast, položiti cvijeće i zapaliti svijeće na Koranskom mostu, no karlovačka policija nije dozvoljavala da se to učini uz obrazloženje da učesnicima te komemoracije ne mogu garantirati sigurnost, jer bi se taj čin mogao smatrati provokacijom. Kada je to 2013. godine napokon učinjeno, braniteljske udruge su protestirale, a cvijeće je bilo pobacano u rijeku. Zato je ovogodišnja komemoracija održana u Krnjaku i Donjem Budačkom te u krugu obitelji stradalih teritorijalaca.

- S obzirom na sve što se događa u državi nismo željeli silom komemorirati na mostu, jer bi se to proglasilo namjernom provokacijom, što bi poslužilo kao ‘argument’ za još drastičnije napade na nas. Zbog toga smo i ovog puta to održali unutar srpske zajednice u Krnjaku. Nadamo se da će ovaj mračni period, kada nam se ne omogućuje komemoriranje našim žrtvama, ubrzo proći - rekao je Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više