Novosti

Kronika

Пaрoхиja ипaк грaди

Вукoвaрски грaдoнaчeлник Ивaн Пeнaвa ниje успeo у прaвним смицaлицaмa: Oпштински суд je oдлучиo дa ништa ниje спoрнo у угoвoру измeђу СПЦ-a и Грaдa Вукoвaрa. Oвих дaнa згрaдa Пaрoхиjскoг цeнтрa бит ћe пoд крoвoм

V7xs90rw58cfu203ft393ydffwk

Parohijski centar u Vukovaru  

Na svečanosti obeležavanja svoje krsne slave Prepodobnog Kirijaka Otšelnika koja je u narodu poznatija kao Miholjdan, VSNM grada Vukovara promovisalo je magnet-suvenir sa fotografijom budućeg Parohijskog centra u Vukovaru.

- Radi se o spoju suvenira i dokumenta koji će svedočiti o onome što je u Vukovaru bilo značajno u određenom periodu. Za ovu priliku smo pripremili magnet za frižider sa malim blokom za pisanje na kojem se nalazi fotografija budućeg Parohijskog centra u Vukovaru - rekao je Dejan Drakulić, predsednik VSNM-a.

Drakulić je podsetio da je SPC dobila sudski spor s Gradom Vukovarom čiji je gradonačelnik Ivan Penava prošle godine podneo tužbu Opštinskom sudu u Vukovaru, tvrdeći da je zemljište na kojem je počela gradnja Parohijskog centra nezakonito stečeno. Svega mesec dana nakon što su počeli radovi, a uoči osvećivanja temelja zgrade koje je trebalo biti održano prošle godine na Petrovdan, 12. jula, iz vukovarskog Opštinskog suda stiglo je rešenje o privremenoj zabrani radova. Srpska pravoslavna crkvena opština Vukovar je zemljište na kojem se gradi Parohijski centar još 2010. godine dobila zamenom nekretnina s Gradom Vukovarom. Odluku je na predlog tadašnjeg gradonačelnika Željka Sabe (SDP) donelo Gradsko veće većinom glasova SDP-a i SDSS-a. HDZ se tome protivio smatrajući da bi takav ugovor bio na štetu Grada jer je gradska čestica bila veća za oko 200 kvadratnih metara.

Sud je ipak odlučio da u svemu nije bilo ništa sporno, radovi su nastavljeni proletos, a ovih dana zgrada će biti pod krovom. Inicijativu da se u Vukovaru izgradi Parohijski centar pokrenuo je protojerej-stavrofor Jovan Radivojević, drugi paroh vukovarski, koji je u maju ove godine poginuo u saobraćajnoj nesreći. U čitav projekat bili su uključeni i predstavnici srpske zajednice u Gradu, a sredstva u iznosu od oko pet miliona kuna obezbeđena su u Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara.

- Pored obnove Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja u centru grada i novoizgrađene crkve Svetog Stefana Dečanskog u Borovu Naselju, ovo je jedan od najvećih projekata srpske zajednice u Vukovaru. To je mesto na kojem će se građani okupljati, organizovati kulturne manifestacije, obeležavati značajne datume i događaje. Nastojaćemo da pomognemo drugoj vukovarskoj parohiji da se završi Parohijski centar koji će ostati svim budućim generacijama da se ponose i diče kao što se mi ponosimo svim zgradama koje su nama ostavili naši preci - istakao je Drakulić.

VSNM planira izradu serije suvenira na kojima će se naći fotografije starog Vukovara i objekata važnih za srpsku zajednicu u tom gradu. Drakulić je izrazio nadu da će se već iduće godine na suveniru-magnetu naći fotografija Srpskog doma u Vukovaru čija je obnova, kako je rekao, u postupku rešavanja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više