Novosti

Kronika

Patrijarh Porfirije posjetio manastir Jasenovac

Novoizabrani patrijarh SPC-a održao je molitvu u manastiru Jasenovac uz prisustvo predstavnika Republike Srpske koji su najavili financijsku pomoć za rekonstrukciju ove pravoslavne svetinje

Large jasenovac

Patrijarh Porfirije u manastiru Jasenovac

Na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je u nedjelju molitvu u manastiru Jasenovac.

Novoizabrani patrijarh govorio je o svom posjetu potresom stradaloj Baniji, rekavši da je želio biti s ljudima koji su doživjeli ovu prirodnu katastrofu, uz globalnu pošast pandemije koronavirusa.

"Imao sam potrebu da tim ljudima kažem da smo s njima, iako znam da oni neće biti ostavljeni ni od Hrvatske, ni od Srbije, ni od Repubike Srpske, ni od mnogih dobrih ljudi. Nisu ostavljeni ni od Katoličke crkve ni od svih drugih verskih zajednica. Imao sam potrebu da svojim prisustvom još jedanput podvučem, na temeljima te nevolje i nesreće, činjenicu koja je iznikla iz te tragedije: to je saznanje da ne možemo jedni bez drugih, da je čovek čoveku potreban. Kada čovek ima čoveka, ne postoji ta teškoća koja se neće prevazići. Kada se ona prevaziđe, doći će teža i veća, ali opet, ako čovek ima čoveka, idemo sigurnim i utabanim stazama ka harmoniji, ka onome što je poruka crkve, a to je – mir, ljubav i zajednica", kazao je Porfirije.

Uz patrijarha na molitvi u manastiru Jasenovac bili su i požeški biskup Antun Škvorčević, vladika pakračko-slavonski Jovan, biskup Reformirane kalvinističke crkve Jasmin Milić, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Predstavnici Republike Srpske obišli su manastir Jasenovac, koji je pretrpio određenu štetu u potresu, te najavili da će za rekonstrukciju ove pravoslavne svetinje izdvojiti 100.000 maraka.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više