Novosti

Intervju

Paula Zore: Proizvodnja kaosa

Aktivistkinja feminističkog kolektiva fAKTIV: Fundamentalističke grupacije koriste svaku priliku za nametanje svojih stavova svima, pa tako i Istanbulsku konvenciju. Ona je poligon za osvajanje političkih bodova i nametanje ideje da je to stav većine

Y0z3unq6bctp9o2yjvwbv469keq

Paula Zore

Kako komentirate prosvjed koji u subotu organizira građanska inicijativa ‘Hrvatska protiv Istanbulske konvencije’?

Fundamentalističke grupacije koriste svaku priliku za nametanje svojih stavova svima, pa tako i Istanbulsku konvenciju. Ona je poligon za osvajanje političkih bodova i nametanje ideje da je to stav većine. Pokazuje i duboko nerazumijevanje osnovnih pojmova vezanih uz društvo i društvenu stvarnost, poput razlike između spola i roda. A prosvjedu se pridružuje i dio onih koji se boje gubitka povlastica te stvaranjem kaosa čuvaju pozicije. Pritom se pojavljuje čitav niz promašenih i neodrživih teza, lažnih podataka (poput iznosa koji će biti potrebni za implementaciju Konvencije) do nekih koji čine zapravo vrhunac cinizma, poput onih o gubitku suvereniteta. Oni koji ove stavove iznose, zapravo ne znaju ništa o temi nasilja nad ženama te su kao sugovornici potpuno irelevantni.

Koliki je problem nerazumijevanje potrebe zaštite žena?

U Hrvatskoj se ne razumije, a dijelom i ne želi razumjeti nasilje nad ženama kao društveni problem koji se može riješiti samo dubokom društvenom promjenom. Ovakve akcije čine dodatnu štetu zbunjujući javnost iznošenjem laži o Istanbulskoj konvenciji, ali i stanju u Hrvatskoj u vezi nasilja nad ženama. Potrebno je raditi na osvještavanju o nasilju, promoviranju rodne ravnopravnosti i nenasilja kroz obrazovni sustav, medije, edukacije zaposlenih u institucijama, edukacije donositelja odluka, ali i direktan rad, podršku žrtvama i politički pritisak.

Je li moguć suvisao dijalog?

Sada je na snazi zloupotreba konvencije za političke obračune, nametnuta je komunikacija o nasilju nad ženama i konvenciji u okviru koji je potpuno promašen, gdje se bavimo izmišljenim pojmovima, lažnim činjenicama i direktnim seksističkim napadima. Propuštena je prilika da se u procesu ratifikacije razgovara o ovom važnom dokumentu i predstave javnosti pozitivni pomaci koje će ona donijeti. Ovo je još jedan primjer neodgovornosti političkih elita i medija prema važnoj temi nasilja nad ženama.

Kako će se, po vama, situacija dalje odvijati?

Ratifikacija ovisi o obračunima različitih struja u HDZ-u, ali kako god taj proces završio, ostaju cinizam i neodgovornost političkih aktera na desnici i uvjetno rečeno ljevici, potpuno nerazumijevanje problema nasilja nad ženama u javnosti, šutnja relevantnih institucija, ali i najvećeg dijela stručne javnosti. Nažalost, nasilje nad ženama je marginalna tema i zato će žene i dalje biti ubijane.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više