>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Paula Zore: Raste svijest o nasilju nad ženama

Nakupljene frustracije građana pasivnošću institucija i šok zbog brutalnosti slučajeva nasilja pokrenuli su akcije i prosvjede koji su doveli do toga da nasilje nad ženama bude prepoznato kao relevantna tema, kaže koordinatorica Platforme za reproduktivna prava

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kreće kampanja ‘16 dana aktivizma’?

Globalna kampanja održava se od 1991. godine, a traje od Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga do Dana ljudskih prava 10. prosinca. U fokusu su različita područja rodne ravnopravnosti s naglaskom na nasilje prema ženama koje poprima različite oblike: fizičko, psihičko, seksualno, ekonomsko, reproduktivno. Namjera je staviti borbu za prava žena u kontekst ljudskih prava i stvoriti zajednički globalni identitet borbe te naglasiti važnost aktivnog djelovanja pojedinaca, udruga, inicijativa i organizacija.

Što planirate u sklopu kampanje u Hrvatskoj?

Platforma za reproduktivna prava će pod zajedničkim sloganom od ‘Od šutnje do promjene’ okupiti aktivnosti različitih organizacija članica platforme u više gradova. U Zagrebu će 3. prosinca biti održan panel o globalnom pokretu protiv seksualnog nasilja prema ženama. U Splitu udruga Domine organizira projekciju filma ‘Prodana’, okrugli stol s aktivistkinjama, panel o financiranju skloništa te prikazivanje rezultata istraživanja o nasilju prema ženama u Dalmaciji. U Zadru KSS Antifjaka organizira performans na Narodnom trgu i radionicu o prevenciji nasilja u vezama. Sudjelovat će također Rijeka, Varaždin, Zabok i drugi gradovi u Hrvatskoj s različitim programima. Više informacija o svim događanjima može se pronaći na našoj Facebook stranici Obrani pravo na izbor.

Kakvo je trenutno stanje u vezi nasilja nad ženama?

U posljednjih godinu dana svjedočimo snažnim promjenama u vidljivosti nasilja prema ženama. Tu vidljivost podigle su uspješne kampanje pokrenute kao reakcija na slučajeve nasilja u bolnicama (#prekinimošutnju), obiteljskog nasilja (#spasime) i seksualnog nasilja (#pravdazadjevojčice). Nakupljene frustracije građana pasivnošću institucija i šok zbog brutalnosti slučajeva nasilja pokrenuli su akcije i prosvjede koji su doveli do toga da nasilje nad ženama bude prepoznato kao relevantna tema. Prvi važni rezultati su pokrenute zakonodavne promjene, za koje se nadamo da će stupiti na snagu do kraja godine. No bez sustavne implementacije Istanbulske konvencije i novčanih sredstava za njenu provedbu, osobe koje preživljavaju nasilje ne mogu dobiti adekvatnu pomoć i podršku.

1/1