Novosti

Politika

Pauzirani semestar

Većinom glasova svih članova Radnička fronta odustala je od izlaska na prijevremene parlamentarne izbore: Izlazak na izbore je samo dio naše metode borbe, uz ulične i protestne akcije te organiziranje na radnim mjestima, tvrdi Mate Kapović

As9o37ebsp5gy8rxxf9c6taryw9

Prvomajski prosvjed u organizaciji RF-a

Na parlamentarne izbore u studenome 2015. Radnička fronta (RF) izišla je u tri izborne jedinice. Deset mjeseci kasnije, stranka vođena idejama i vrijednostima radničke borbe, ekonomske demokracije, antikapitalizma, antifašizama, borbe za prava žena i LGBT osoba, većinom glasova svih članova odustala je od izlaska na prijevremene parlamentarne izbore.

Kao razlog za to službeno je navedena ‘taktička odluka’, uz zaključak da je to trenutna procjena, nipošto trajno odustajanje. U RF-u smatraju da s obzirom na sadašnje okolnosti ne mogu očekivati zadovoljavajući izborni rezultat, pa im je racionalnije posvetiti se drugim organizacijskim pitanjima. Istaknuti član RF-a, lingvist Mate Kapović, kaže da se ‘stranka sprema za lokalne izbore iduće godine, pri čemu razmatra ideju da za gradonačelnika Zagreba kandidira svog člana, ginekologa Dubravka Lepušića’.

- Nesporno je i od toga ne bježimo da je uzdizanje nove političke opcije, pogotovo ovakve kao što je naša, iznimno zahtjevno. Našu opciju teško će ijedno poduzeće poduprijeti donacijom, jer zalažemo se za interes radnika, a ne vlasnika poduzeća. Mnogi naši članovi i simpatizeri imaju problema na poslu, pogotovo u kapitalističkom sektoru, pa stoga ne žele ili ne smiju izlaziti u javnosti. U praksi je to velik problem, koji nemaju članovi HDZ-a, SDP-a ili HNS-a - govori Kapović.

Ipak, neizlazak na izbore za simpatizere ljevice znači razočaravajuću odluku erefovaca. Pogotovo uzme li se u obzir da u predizbornoj kampanji gledamo sve više besprizornih likova koji besramno koaliraju kako bi zauzeli što bolje pozicije za političku trgovinu. Stoga smatramo da su nastupajući prijevremeni izbori bili dobra prilika da program i stavove Radničke fronte kao jedine prave lijeve stranke čuje što veći broj građana.

- Često se govori o prilici za predstavljanje, ali realno se to svodi na službena predstavljanja na HRT-u koja nitko ne gleda - ističe Kapović.

Tako će krajnji domet naše ljevice ostati pisanje grafita po fasadama trgovačkih lanaca, kako se svojim noćnim akcijama hvale u RF-u, upozoravajući na gruba kršenja radničkih prava, u čemu prednjači Todorićev Konzum.

- Imate preusko shvaćanje političke stranke. Mi po svojim programskim načelima nismo elektoralistička formacija koja se bavi pukim izlascima na izbore i paradiranjem u odijelima kako bismo se pravili važni u medijima. Izlazak na izbore je samo dio naše metode borbe, uz ulične i protestne akcije te organiziranje na radnim mjestima. Utoliko ni ne želimo biti klasična stranka, nego stranka, pokret i sindikat, sve odjednom - kazao nam je Kapović.

Kao klasičnu stranku nisu ih očito doživjeli ni Laburisti, koji su s njima ranije neformalno razgovarali u vezi mogućeg zajedničkog izlaska na izbore. No kako svjedoči Kapović, većina članova Laburista smatra RF-ovce ekstremnima, što pak dovoljno govori o lijevoj orijentaciji Laburista. Dva puta im je suradnju ponudio i politički utopljenik Ivo Josipović, koji je otpao zbog velike ideološke udaljenosti.

Na kraju se čini da bi najvažnije organizacijsko pitanje RF-a trebao biti rad na širenju i učvršćivanju stranačke kao i baze simpatizera. Očito stranka još uvijek nije institucionalno stabilna i dovoljno artikulirana da bi bila doživljena kao jaka i ozbiljna ljevica.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više